Мустафа Карадайъ
Мустафа Карадайъ / БГНЕС
Машинно преброяване на хартиените бюлетини и машинно гласуване на предстоящите местни избори през октомври предлагат от Движението за права и свободи (ДПС). Това заяви  председателят на партията Мустафа Карадайъ.

След заседание на Централния съвет на ДПС, на което бяха обсъдени резултатите от евроизборите, от партията излязоха с декларация, в която призовават останалите политически сили, както и държавните институции на избори не само да се гласува машинно, а също така и да се въведе машинно преброяване на хартиените бюлетини.  Предложението на ГЕРБ за отмяна на машинното гласуване е необосновано посочи Мустафа Карадайъ.

Депутатите се събират извънредно за дебат за машинното гласуване

"Изборните правила се променят в последния момент - държавата, в лицето на Министерския съвет, абдикира от своите отговорности да гарантират честни и прозрачни избори. При машинното гласуване имаше опит да бъде компрометирано. Цената на това плащаме всички", добави лидерът на ДПС.

Защо ГЕРБ поискаха отмяната на машинното гласуване? (ВИДЕО)
 
 "Ние предлагаме две неща - машинно гласуване, машините да са собственост на държавата, софтуерът да бъде изработен от държавна фирма, съхранението и охраната да бъде осигурено от държавата и одитът и организацията да бъде от държавен орган. Вместо това управляващите предлагат отмяната на машинното гласуване. ДПС иска не само машинно гласуване, но и машинно преброяване на хартиените бюлетини., поясни още Карадайъ. Според него ще елиминира субективния фактор при отчитане на гласуването, ще бъде пресечен всеки опит за манипулиране на изборните резултати, а освен това и общественото доверие в изборния процес също ще се повиши.