ГЕРБ, „Обединените патриоти” и „Воля” инициираха промени в Изборния кодекс, с които се предлага отменяне на машинното гласуване за местни и парламентарни избори.
 
„Инициирахме промените след анализ на ЦИК след европейските избори. Анализът е изключително тревожен”, заяви депутатът от ГЕРБ Анна Александрова, председател на Правната комисия, пред NOVA.

ГЕРБ предлага отпадане на машинното гласуване на местни и парламентарни избори
 
„На първо място не може да се осигури сигурността на вота, което е най-важно”, обясни Александрова.
 
„При провеждането на евровота в 31 секция, отчитайки се машинно, протоколът излиза с гласувалите брой избиратели, запечатват се флашките в плика, носят се в „Информационно обслужване”, след това в РИК. След като се включват – няма никаква информация и в двете флашки. Следва да се намеси софтуерен специалист, който да изкара информацията”, обясни Александрова. „Още повече тези машини нямат законова сертификация”.

БСП за отмяната на машинното гласуване: Направо да се въведат губернатори
 
По думите й в 146 секции, определени за машинно гласуване, нито един избирател не се е възползвал от тази възможност. А в 295 секции с машинно гласуване, по този начин своя вот са дали под 10 избирателя.
 
„За мен е най-важно да не бъдат опорочени местните избори. Ние управляващите отговаряме за честния вот. На места има до 3-4 гласувания – кмет на община, кмет на район, кмет на кметство, избор на общински съветници, преференции. Това са 5 гласувания. В София протоколът от машинното гласуване ще е дълъг над 15 метра”, обясни председателката на Правната комисия.

Манолова: Машините разобличиха кражбата на вот, те не ядат кебапчета и не взимат по 50 лв.
 
Относно електронното гласуване Александрова обясни, че 2020 година е срокът за направата на пътната карта от ЦИК. „Надявам се, че след провеждането на местните избори и иницииране на подобен дебат, бихме могли да направим повече усилия в тази посока”, заяви Александрова.
nova.bg