Мая Манолова
Мая Манолова / БГНЕС
Машинното гласуване разобличи кражбата на вот и това е истинската причина да се иска неговата отмяна. Това заяви омбудсманът Мая Манолова, след като от ГЕРБ внесоха промяната в Изборния кодекс, предвиждаща отмяна на машините за местните избори наесен. От Обществения съвет към ЦИК определиха предложението като крачка назад, която обаче не била изненадваща, защото партиите искали да запазят контрола си върху броенето на хартиените бюлетини.

ГЕРБ предлага отпадане на машинното гласуване на местни и парламентарни избори
 
Манолова посочи, че в 310 секции на последните избори от 3000 възможни с машини са гласували повече от 50 на сто от избирателите, а в други 340 секции между 40 и 50 на сто от избирателите.
 
Като "абсолютно неверен аргумент" тя визира твърдението, че машинният вот не е намалил недействителните гласове.

"При гласуването с машина е невъзможно подаването на недействителна бюлетина - такава опция не съществува. С машинното гласуване броят на недействителните гласове става нула", посочи Манолова.
 
Третият аргумент за скъпия машинен вот Манолова обори като посочи, че не машините, а ЦИК е оскъпила вота. Тя визира наемът на машини от страна на ЦИК и то на цена, на която реално те могат да бъдат закупени.

Говорителят на ЦИК: Законодателят трябва да реши за машинното гласуване
 
"По признание на фирмата, която предостави машините на европейските избори, наемът е в размер на 70 процента от цената на машината. Подозирам, че наемът е сто процента от цената на машините, така че виновникът за скъпия машинен вот е ЦИК", коментира Манолова.
 
„Истинската причина за отмяна на машинното гласуване е фактът, че машините разобличиха кражбата на вот. Машините разобличиха нечестното съставяне на
протоколи от СИК и доказателството за това е на сайта на ЦИК“, заяви Манолова.

БСП за отмяната на машинното гласуване: Направо да се въведат губернатори
 
Омбудсманът Мая Манолова заяви, че в 1129 секции има неотчетени преференции, в други 80 секции имало неотчетени гласове за партии и това е видно от протоколите на сайта на ЦИК.
 
Тя прогнозира, че след машинното ще бъде посочено и електронното гласуване със същите аргументи. Омбудсманът припомни, че след дебат с неправителствени организации на 28 юни, още на 1 юни е изпратила до ЦИК писмо с препоръки как машинното гласуване да бъде успешно.
 
"Очевидно усилието да спасим машинния вот и чрез него честността на изборите се оказа напразно за властта", коментира Манолова. "Истинският мотив е, че машините не ядат кебапчета и не взимат по петдесет лева", каза още тя.