За отмяна на машинното гласуване се заговори в края на работната седмица. По закон тази есен на местния вот трябва да се гласува с 6000 устройства или два пъти повече от европейските избори през май.

„Дали ще бъде елиминирано машинното гласуване или не, е въпрос на законодателя. Той трябва да го реши чрез евентуална промяна на Избирателния кодекс. Това, което ЦИК обаче счете, че е длъжна да направи, е да даде своя анализ, в който да даде грешките и проблемите, които са възникнали на изборите за европейски парламент”, обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев пред NOVA.

Над 34% от избирателите са гласували с преференция на евроизборите

Андреев допълни, че в 26 секции в страната машините за гласуване не са работили. В голям брой СИК-ове има грешки  при отчитането на преференциите при машинното гласуване.

Говорителят на ЦИК обясни още, че комисията е дала предложение за облекчаване на протокола. Според членовете й трябва да има единен държавен орган, който да сертифицира и одитира машините.

Сметките показват: 59 лева на гласоподавател за машинно гласуване

„ЦИК трудно ще може да се справи с тази задача, тъй като ние нямаме необходимия капацитет, както и като помещение, така и като администрация. Затова сме предложили този въпрос да бъде уреден и администрацията на Министерски съвет да поеме тази функция”, коментира Александър Андреев.
nova.bg