Наблюдава се устойчива тенденция за използване на преференцията от страна на избирателите, сочи анализ на Института за развитие на публичната среда на данните за европейските избори. Над 34% от избирателите са гласували с преференция.

Как гласува България: Резултатите по области

Преференциите в 1139 от общо 3 хиляди секции, в които се гласува машинно на отминалите евроизбори, са сбъркани в окончателнтие резултатите. Това показват данните на Института. Как се получава на практика разминаването обяснява Ива Лазарова от Института, като  използва за пример работата в една секция:
 
"С този протокол хората от комисиите отиват в РИК на територията, на която е тяхната секция. В РИК получават този протокол, чувала с всички хартиени бюлетини е флашката от машината, която е била в секцията. И тогава виждат, че хората от малкия СИК са пренесли в този протокол само префенциите от хартиените бюлетини, а са забравили да пресметнат преференцията от машината", поясни Лазарова.

Европа гласува на изборите за ЕП: Какво следва?
 
Така в около 40 процента от секциите с машинно гласуване има неточности при отразяването на преференциите, твърдят още от института. Иначе от възможността да гласуват машинно са се възползвали 159 хиляди души от общо 630 хиляди, имащи тази възможност.