/ БГНЕС, архив
Без машинно гласуване на местните избори
102044
Без машинно гласуване на местните избори
  • Без машинно гласуване на местните избори
Машинно гласуване на местните избори през есента няма да има. Депутатите приеха на второ четене промени в Изборния кодекс.

Правната комисия подкрепи ограничаването на машинното гласуване

Текстовете бяха предложение от ГЕРБ, а с тях на вот за местна власт ще се гласува само с хартиени бюлетини, а машини ще се използват на избори за парламент, европарламент и президент. ДПС застана зад предложението. За пълното машинно гласуване се застъпиха от БСП. Червените влязоха в остър спор с ГЕРБ.

При машинното гласуване няма как да се подправят подписи и да се преписват протоколи

"Ние въведохме 3 000 машини за евроизборите, похарчихме 7,5 млн. лв., осигурихме гласуване чрез машини, но отчетохме и редица дефекти в това гласуване. Това, че не позволяват наистина да бъдем сигурни в това, че машината не може да бъде манипулирана, защото трябва по някакъв начин софтуера да бъде защитен. Ние тук отчитаме като проблем", заяви председателят на парламентарната група на управляващите Даниела Дариткова.

Сметките показват: 59 лева на гласоподавател за машинно гласуване

"Вашата основна цел е именно служебна победа на местните избори. Започнахте с единия лев, а сега отиваме и към машинното гласуване. Това е вашата същност. Вие в момента преразпределяте властта и искате чрез местната власт да гарантирате след това и победата си на предстоящите парламентарни избори", каза Драгомир Стойнев, заместник-председател на червените в парламента.

Сериозни грешки в протоколите налагат броене на бюлетини наново