машинно гласуване
машинно гласуване / БГНЕС
При машинното гласуване няма как да се подправят подписи и да се преписват протоколи
102015
При машинното гласуване няма как да се подправят подписи и да се преписват протоколи
  • При машинното гласуване няма как да се подправят подписи и да се преписват протоколи
Скандален случай от изборите в Габрово през 2015 година. Един протокол от секционна избирателна комисия е преправен от двама души, а това води до промяна в мандатите за общински съветници.
 
Някои от местните парламентаристи са избрани със седем-осем гласа над квотата за мандат. И реално никой не знае от фалшивия протокол какви са истинските резултати, тъй като между оригиналния и преписания има разлика.
 
След няколко месеца настоящият Общински съвет на Габрово ще преустанови своята дейност. Но и днес, след толкова гласувания и приети решения избирателите – или поне тези от тях, които се замислят и осъзнават колко важна роля има това върху живота им, не могат да имат пълна сигурност, че действащия орган за самоуправление е отражение на вота на мнозинството от гласувалите габровци. 

Избори 2015 в Габрово
Снимка: БСП - Габрово

До този извод се стига лесно. Колкото и да ни уверяват представителите на изборната администрация, че гласовете ни са отчетени, вярваме ли им? Машинното гласуване, което управляващото в България мнозинство – ГЕРБ и патриотичните им партньори, се стремят да премахнат, също не се приема еднозначно. Но определено е стъпка към подобряване на изборния процес в България.

Депутатите отмениха машинното гласуване за местни и парламентарни избори
 
Скандалният случай с подправения протокол, за който има съмнение, че промени изборните резултати в Габрово през 2015 година, припомни Кристина Сидорова – народен представител от коалиция „БСП за България”.
 
„БСП категорично и твърдо застава зад машинното гласуване и против отмяната му. Смятаме, че към днешна дата това е най-честния начин за провеждане на избори. То дава възможност да вярваме, че вота на българските граждани ще бъде отчетен правилно. Убедени сме, че отмяната му е стъпка назад в процеса на утвърждаване на демокрацията. Смятам, че ГЕРБ и техните коалиционни партньори се страхуват от провеждане на честен вот, в който няма невалидни бюлетини. Това е вот, в който е намалено влиянието на човешкия фактор.” 

Личен архив
Кристина Сидорова

Кристина Сидорова заяви, че при машинното гласуване няма как да се подправят подписи и да бъдат преписани протоколи от двама човека.
 
„Категорично смятам, че машинния вот трябва да остане в България. Използва се един аргумент, че в повечето европейски държави няма машинно гласуване. Но се замислете – в 16 държави в Европа хората гласуват по пощата и вярват в изборната администрация. Вярват, че като си изпратят бюлетината, тя ще пристигне при комисията и ще бъде отчетена вярно. Можем ли да намерим пет човека в България, които да вярват в това?”, коментира още Сидорова.
 
Тя сподели мнението, че има огромен дефицит на доверие в изборната администрация. Припомни, че сме свидетели на мъкнене на чували с бюлетини, на частни коли, които пренасят чували с бюлетини. Те пък биват изсипвани, за да бъдат броени. При машината е просто – натискаш „тотал”, излиза протокол.
 
Кристина Сидорова насочи вниманието към късното обучение на членовете на секционните комисии по отношение на машинното гласуване, което е един от предварителните фактори за подготовка за отмяната му. Народната представителка сподели, че на последните избори представители на самите комисии са убеждавали избирателите да не упражнят вота си машинно. А всъщност самото гласуване е много бързо и лесно.