/ БГНЕС
Депутатите приеха на първо четене промените в изборното законодателство, с които се отменя машинното гласуване за местни и парламентарни избори. От гласували 219 народни представители "за" бяха 122, "против" - 96 и един "въздържал се". Депутатите приеха още предложения между първо и второ четене на Изборния кодекс да могат да се правят в максимално кратък срок от три дни.

Валери Симеонов: От темата за машинния вот не трябва никой да се възползва

Промените бяха предложени от ГЕРБ началото на миналата седмица в съответствие с анализа, обявен от ЦИК при провелото се машинно гласуване на изборите за Европейски парламент.

Според доклада на Централната избирателна комисия машинното гласуване е неоправдано скъпо. Цената за един глас с него е 59 лева, а с хартиена бюлетина е 0.77 лева за глас. Отбеляза се, че цената ще бъде значително по-висока при избори за общински съветници и кметове, за които се предвижда да се гласува машинно в 6000 секции.

Парламентът събра кворум, обсъжда отмяна на машинното гласуване

Даниела Дариткова мотивира необходимостта от промените. Тя цитира данни на експерти, според които 10-15 метра ще е дължината на протоколите от машинното гласуване. Дариткова определи като "укоримо" твърдението, че "машинното гласуване улеснява избора на гражданите и го прави по-бърз".

По думите й по време на изборите за ЕП максималният брой гласували машинно в една секция за един вид избор в национална листа е 329 души или средно един гласувал на 2-3 минути.

На първо четене: Правната комисия прие отмяната на машинното гласуване

"Ако допуснем, че заради няколкото листи на местния вот на един избирател му трябват пет минути, за да подаде своя глас, при 13 часа продължителност на изборния ден максимум 156 човека могат да се възползват от възможността да гласуват машинно на една машина и то само в случай, че гласуват непосредствено един след друг", обясни Дариткова.

Тя подчерта, че се очертава риск от загуба на доверие в изборната система на България и риск за законосъобразното протичане на изборния процес. "Затова предлагаме на изборите за общински съветници и кметове да не се прилага машинно гласуване", допълни Дариткова.

Карадайъ: При машинното гласуване няма да има сгрешени бюлетини

Йордан Цонев заяви, че ДПС няма да подкрепят предложената промяна. Те настояха за стопроцентово машинно отчитане на гласовете. Цонев посочи, че най-слабото звено в изборния процес са секционните комисии. "Ние от ДПС искаме да намерим модел, в който СИК практически да не участват в броенето. Това е големият порок на изборния процес", коментира той.

Филип Попов от левицата коментира, че аргументите за отпадане на машинното гласуване са предимно технически. Той защити машинното гласуване и посочи, че при него няма недействителни бюлетини. За сравнение при последните парламентарни избори броят на недействителните бюлетини надхвърля 160 хиляди или около 7%, което прави парламентарна група и половина, посочи Попов.

Нинова: С премахването на машинното гласуване се посяга на демокрацията

На последните европейски избори в една трета от секциите с машинно гласуване е установен проблем и то не по вина на неподкупните машини, отбеляза депутатът от БСП. "Плаши ли се ГЕРБ от неподкупните машини, които няма да си пишат съчинение по картинка на изборните протоколи? Очевидно да. Няма друг логичен отговор. Това е причината да се носят от сто кладенци вода само и само да не се въведе машинното гласуване", коментира Филип Попов.

Той отбеляза, че 27% от хората са гласували с машина и то при ниската избирателна активност. Попов посочи, че ако машините не се наемат, а се закупят и се ползват на няколко вида избори, няма да излезе никак скъпо. По думите му държава, която си играе на проба-грешка и то с основополагащи норми, каквито са тези в изборното законодателство, не е модерна и в никакъв случай не е и правова.

Колегата му Крум Зарков заяви, че навсякъде в Европа се върви към машинно гласуване и към машинно преброяване на резултатите. Той каза, че машинното гласуване не е панацея за всички недъзи на изборния процес, но е "крачка напред". По думите на Зарков машинното гласуване е неизбежно, той го сравни с въведената електронна винетка.
Агенция Фокус, БТА