/ Дарик Враца
СИК не са спазвали подробните методически указания
"Около 20 СИК-ове от Врачанско /от проверените до обяд/ са запечатали в торбите с бюлетините и документи, които не е трябвало да бъдат там и това бави изключително много процеса", обяви говорителят на РИК-Враца Кр. Колев.  

Множество сгрешени протоколи за евроизборите във Врачанско (СНИМКИ)

При първа контрола се проверява наличността на тези документи. Щом те се намират в торбата – значи тя може да  бъде отпечатана в присъствието на всички членове на тази СИК. И това налага събирането на тези СИК-ове /на място в РИК/“.

Другият проблем се създава на втората контрола. Там работят 5 двойки членове на РИК. „Мога да ви кажа, че нормален секционен протокол без машинно гласуване се проверява за 2 минути.

РИК Враца

Протокол за машинно гласуване без грешки се проверява за около 6 минути. Това голямо забавяне говори, че ние само по изключение проверяваме протоколи без грешки“, коментира още Кр.Колев.

По думите му, в 20-те до момента СИК с висящо положение грешките са толкова сериозни, че отразяването на изборния резултат трябва започне отначало – да се отворят чувалите и да се започне броенето наново. При пресмятането също има грешки „Налагани се понякога да работим по 2 екипа, за да можем да открием тяхната грешка.

Междинни резултати към 8:45 часа за Видин, Монтана и Враца

Това ни натоварва изключително много, но още по-лошото е, че забавя целия процес. Когато успеем да стигнем до грешката и те преценят, че я възприемат като такава - имат право по съответния ред да си заверят поправките. След това вече, когато успеят да преминат втората контрола отиват при Информационно обслужване. Там този протокол се проверява още веднъж.

От се отива на трита контрола, която сверява проверката от членовете на РИК с тази от Информационно обслужване. Ако се открие грешка – се връщат за установяване, после пак се отива на трета контрола и представителите на съответния СИК са свободни да си предадат материалите от изборния ден, които не остават при нас“

Проблем възниква и при отчитането на машинното гласуване. „Изключително тежка е процедурата при попълване на секционните протоколи, но не е невъзможна.,  обяви Колев. Ако са се запознали с методическите указания не е проблем с малко повече внимание да се попълни.

Изборният ден в област Враца приключи

При попълването има така наречените контроли – извършват една стъпка – отиваш на контролата – получаваш положителен резултат и отиваш на следващата стъпка, пак отиваш на контрола - получаваш положителен резултат и продължаваш напред.

Ако не получиш положителен резултат се връщаш на тази стъпка и търсиш грешката. Ако работиш при спокойствието в секционната избирателна комисия е лесно, но не и тук при тази натовареност.

Не искам да обиждам никого, но става въпрос за събиране и изваждане на цифри до 350. Всички са снабдени с калкулатори, както и ние. Необходимо е просто да следваш методическите указания“.

По думите на Колев тази година е имало изключително разбираеми методически указания, практически насочени, достатъчно е човек да ги е прочел.

„Колегите от ЦИК така са се постарали, че отзад има и синтезирани указания. Има стъпките с квадратче, да го маркираш и да продължиш напред. Този проблем нямаше да се появи, ако някой беше следвал тази част и беше чел секционния протокол.

Човек за тия 24 часа, които ще се окажат повече, трябва да натовари малко себе си, да изпълни гражданския си дълг, да не гледа на това като да получи едни пари и да си замине. Надявам се, че се върши тази работа от отговорни хора и продължавам да се надявам, защото иначе няма да можем да приключим изборите“, коментира още Кр.Колев.

Той добави, че не са очаквали подобни пропуски в попълването на протоколите  и такова забавяне, иначе да са сигнализирали за осигуряване поне на вода за чакащите пред РИК членове на комисии.