/ Дарик Враца
Неграмотност на членовете на СИК и в резултат множество сгрешени протоколи са причината за дългото и проблемно приемане на протоколите от изборите във Врачанско.

Опшака РИК Враца

В много от протоколите не са записвани и нулевите резултати, както е изискването по закон и това също бави приемането им. До момента от общо 317 СИК са приети протоколите на над 270. Чакащите от вън хора са недоволни и от самата организация на изборния ден.

Междинни резултати към 8:45 часа за Видин, Монтана и Враца

Според тях, не е било нужно да ги ангажират още от събота на обяд - да ходят първо да взимат бюлетините от общините и после да се връщат в секциите, където да чакат в 18 часа да застъпят полицаите. „Защо не го направиха както до сега – да закарат бюлетините до секциите, те да се охраняват през цялото време от полиция, а ние да застъпим на сутринта в изборния ден.“.

РИК Враца

Имат и предложения за членове на СИК  и най-вече за председател, зам.-председател и секретар да има изисквания за ценз. „Не може неграмотни хора да влизат в комисиите. Има методически указания и ако се водиш по тях няма да имаш проблеми по време на самия изборен процес, нито накрая при попълване на протоколите.

Изборният ден приключи и във Видинско

Но като не можеш да четеш, а и да разбираш това, което четеш се получава това“. Друго изискване е по-дълго обучение. „Тези 2 часа, които ни обясняваха не са достатъчни“, категорични са повечето от чакащите пред РИК във Враца.

Опашка РИК Враца

Хората предлагат и предварително да бъдат определени и задължени с глоби тези, които ще носят чувалите с бюлетините. Сега на много места зам.председатели и секретари са отказали да дойдат до РИК и да чакат на опашката.

Изборният ден в област Враца приключи

Затова се е наложило обикновени членове да бъдат викани през нощта и докарвани до Враца, за да има кой да придружи председателя. Затова на опашката могат да се видят и много възрастни хора с патерици, които чакат реда си да влязат в РИК.