Язовир Тича преля, няма опасност от наводнения в други области на страната
Язовир Тича преля, няма опасност от наводнения в други области на страната / cнимкa: DarikNews

Екипите на „Напоителни системи" работят на пълни обороти за овладяване на ситуацията по наводненията в страната, съобщи изпълнителният директор на дружеството Елица Попова. В момента цялата техника и всички ресурси са  концентрирани в Ямболски регион, където положението е най-сериозно. Няма опасност от наводнения в други области на страната. „Всичко е под контрол", увери Попова по време на  работна среща в Областна администрация-Пловдив.

В нея участваха още областният управител на Пловдив Иван Тотев, заместникът му Розалин Петков, директорът на пловдивския клон на дружеството Иван Иванов, директорът на Изпълнителната агенция по хидромелиорация Диана Манева, ръководителят на пловдивската структура на агенция инж. Борислав Влахов, представители на Съюза на оризопроизводителите, както и форума се включиха и началниците на клоновете на „Напоителни системи" в Пазарджик Ангел Даскалов и в Стара Загора Филип Шукаров.

„На територията на Пловдивска област наводнения не се очакват, рискове от високи води няма", заяви Диана Манева, директор на Изпълнителната агенция по хидромелиорация. Тя уточни, че ежедневно се следи нивото на реките Стряма и Марица, язовирите „Пясъчник", „Домлян", частично язовир „Тополница", както и състоянието на малките язовири в региона. Пълен на 100% е язовир „Раковица" при Старосел, затова се налага изпускане на водата, съобщи директорът на Пловдивската дирекция по хидромелиорации Борислав

Междувременно днес преля язовир „Тича" - един от най-големите в страната. Нивото му в момента е 1 см над кота преливник, съобщи за Дарик инж. Юлиян Вълчев, управител на „Напоителни системи"-Шумен. Той допълни, че продължава изпускането на водоема с 15 куб.м/сек.

„Няма голям приток на вода в язовира, не се очаква влошаване на ситуацията", каза още инж. Вълчев и допълни, че има достатъчно свободен обем в реките за да поемат преливните количества вода от язовира. При по-голям прилив на вода от язовира потенциално опасните места, които могат да бъдат наводнени, са мостовете до селата Бял бряг и Ивански, както и повечето населени места по поречието на река Камчия, обясни още Вълчев.