Яне Янев докладва пред Петко Сертов за сигнали за радикален ислямизъм
Яне Янев докладва пред Петко Сертов за сигнали за радикален ислямизъм / cнимкa: DarikNews, Юлиана Николова

В близо 15 общини в страната има получени сигнали за радикален ислямизъм. Това съобщи лидерът на „Ред, законност и справедливост” Яне Янев след среща с председателя на ДАНС Петко Сертов. След срещата Янев заяви, че държавната агенция вече е предприела мерки, които включват налагане на глоби и принудително изселване.

 

След като запозна Петко Сертов с проблемите на ислямизма, Яне Янев категорично заяви, че на територията на България действат няколко парични потока, които наливат пари, за да подпомагат радикалния ислям.

 

„В България са влезли десетки милиони от Саудитска Арабия, от Египет и от други ислямистки огнища, за подпомагане на незаконни училища, на други извънкласни форми на обучение, и за директно купуване чрез финикийски документи на бедни хора, занимаващи се предимно със земеделие в трудни етно-политически райони”, каза Янев.

 

„В Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) е създаден специализиран икономически екип, който да разследва измами с източване на национални и европейски средства”, допълни Янев. По думите му той е изключително необходим, тъй като вече са намерени нови схеми за източване на пари. Пряко замесени в тях са така наречените „бели якички”.

 

„До преди години България имаше проблем с мутрите, с ъндърграунда – част от тези проблеми вече са пренесени при „белите якички”. На високо ниво в държавната йерархия чиновници са започнали да реализират схеми, чрез които на практика източват средства както от републиканския бюджет, така и от еврофондовете”, обясни още Янев.