Ямайска фирма нае 15-годишно момче, хакнало сайта на ГДБОП
Ямайска фирма нае 15-годишно момче, хакнало сайта на ГДБОП / снимка: sxc.hu
Ямайска фирма нае 15-годишно момче, хакнало сайта на ГДБОП
58892
Ямайска фирма нае 15-годишно момче, хакнало сайта на ГДБОП
  • Ямайска фирма нае 15-годишно момче, хакнало сайта на ГДБОП

Ямайска фирма нае на работа 15-годишното момче от Ямбол, което бе обвинено, че е „хакнало" сайта на ГДБОП. Дони Господинов, който е ученик в Техническата гимназия в града, притежава завидни умения в сферата на информационните технологии, смятат негови преподаватели.

Все още е рано да се определи дали Дони е гений в областта си, заяви пред Дарик Весела Йовева - преподавател от Професионалната техническа гимназия „Иван Райнов". По думите й момчето има голям потенциал за развитие, въпреки че самият той мечтае да напусне България заради тежкия живот, който води семейството му.

Преди две седмици новината, че 15-годишно момче от Ямбол е успяло да хакне сайта на ГДБОП излезе наяве. Случката е от януари тази година. След участие в телевизионно предаване Дони Господинов и майка му Стоянка се сблъскват с острата обществена реакция заради инцидента и лепването на етикета „малолетен хакер". Единствено доброто намерение се оказва причината 15-годишният компютърен специалист да спре сайта на антимафиотите, разказа майка му Стоянка Господинова:

„Това за мен е една хлапашка постъпка. Но от една страна и той е постъпил правилно, че не го е направил веднага, а ги е предупредил - нищо повече. Само им е блокирал някаква страница. Защо да съм горда, той тепърва се развива. Това би му съсипало бъдещето. Независимо, че с моите скромни средства по някакъв начин аз се опитвам да възпитам един примерен гражданин, нищо повече".

15-годишното момче е категорично, че иска да учи в Харвард и да напусне завинаги България заедно с майка си. Жената страда от тежка епилепсия и астма и отглежда сина си с 145 лева месечно. От години никой не желае да я наеме на работа. Подкрепя момчето в решението му и е гневна от спекулациите срещу него.

„Лошо звучи от моя страна, защото живея тук. Малко или много все пак държавата ми дава едни 35 лева, но дали това е достатъчно, за да се отгледа едно дете", каза още за Дарик Стоянка Господинова.

От близо месец Дони работи за ямайска фирма за изработване на уебсайтове. Наскоро е получил първия си хонорар от 400 долара. Не се чувства богат, въпреки че това за него са много пари. Преди всичко е щастлив, че може да работи от вкъщи и да помага на майка си.