Първолаците в Пловдив на училище от понеделник
Първолаците в Пловдив на училище от понеделник / netinfo
Първокласниците ще тръгнат на училище в понеделник, ако стачката продължи дотогава. Това съобщи пред Дарик лидерът на синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа” Юлиян Петров.

Решението е взето на заседание на Тристранния съвет за образованието към община Пловдив, тъй като учителите на първокласници са изразили притеснения, че децата изостават много с учебния материал. Освен учениците в първи клас от понеделник започват работа сборни групи в детските градини за деца на крайно нуждаещи се родители, които нямат на кого да оставят децата си и не ходят на работа, за да ги гледат.

Тристранният съвет е решил също в края на годината общината да даде на учителите средствата, спестени от Фонд "Работна заплата" по време на стачката под формата на допълнително материално стимулиране.

Същевременно председателят на КНСБ в Благоевград Васил Чолаков съобщи, че от 35 автобуса с учители от областта ще се присъединят към втория национален митинг на 18 октомври в София. Над 2000 лева са събраните до момента средства в откритата от КНСБ в Благоевград дарителска сметка в подкрепа на стачкуващите учители. Единият от мотивите за разкриването на дарителска сметка е, че в много семейства и двамата души са учители.