Правителството одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на първия и втория тур на изборите за общински съветници и за кметове през 2023 година.

Правителството възложи на петима министри подготовката и провеждането на кметските избори

Одобрените средства са в размер на 151,1 млн. лева.

Дейностите, които ще се финансират с тях включват: подготовка и отпечатване на избирателните списъци; закупуване и изработване на необходимите изборни книжа и материали, в т. ч. пликове за гласуване, протоколи, удостоверения и др.; логистично осигуряване на областните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет; възнаграждения на членовете на общинските и секционните избирателни комисии; осигуряване на охранителните мероприятия от Министерството на вътрешните работи с оглед опазване на обществения ред и сигурност; провеждане на разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване; обучение на членовете на секционните избирателни комисии; организиране на места за гласуване в държавните училища и др.

Изборите през октомври: ЦИК откри процедура за обществена поръчка за осигуряване на машинното гласуване

Правителството има готовност, при сключване от Централната избирателна комисия на договори за логистика и техническа поддръжка на специализирани устройства за електронно машинно гласуване, както и за други материали и съпътстващи дейности за обезпечаване на машинното гласуване, гласуването с хартиени бюлетини, компютърната обработка на данните от гласуването в изборите и издаването на бюлетин с резултатите от изборите, да осигури необходимите за целта средства по реда на чл. 109, ал. 3 от Закона за публичните финанси.

Приемането на този акт е в изпълнение на чл. 18 от Изборния кодекс. Необходимите средства за финансирането на одобрените с план-сметката разходи ще се осигурят за сметка на предвидените разходи по централния бюджет за 2023 година.

Със свое постановление правителството одобри и допълнителни разходи/трансфери по подготовката и произвеждането на изминалите избори за народни представители на 2 април 2023 година в размер на 81 млн. лева въз основа на извършени вече разходи, одобрени с план-сметката за изборите.