Първанов уважи шестият църковен събор
Първанов уважи шестият църковен събор / cнимкa: БГНЕС

Шестият църковно-народен събор беше открит в дните, когато се отбелязват 55-годишнината от възстановяването на Българската патриаршия. В официално слово негово светейшество патриарх Максим отправи поздрав от свое име и от името на своя синод към всички 158 делегати, които ще вземат участие в измененията и допълненията в Устава на Българската църква.

Сред официалните гости бе и президентът на Република България Георги Първанов. Той заяви, че вярва, че този събор ще изиграе важна роля за по нататъшното развитие на църквата и засилването на нейната роля за нашето общество. Президентът обърна внимание и на ролята, която е изиграла църквата за развитието на България.

Представителят на правителството на Събора бе министърът на образованието Даниел Вълчев. Той отправи поздрав към участниците от името на министър-председателя Сергей Станишев.

Църковният събор ще продължи до неделя. В него участват всички архиерейски наместници на църквата, по четирима енорийски свещеници и четирима миряни от всяка епархия и петима духовни лица с висше образование и петима миряни, които ще бъдат избрани днес на събора. От четвъртък започват да се разглеждат измененията и допълненията в Устава на Българската църква.