Първанов поиска по-широки правомощия на държавния глава
Първанов поиска по-широки правомощия на държавния глава / netinfo

Президентът Георги Първанов поиска по-широки правомощия на държавния глава на среща с граждани в Добрич. За промяна, при която президентското вето върху приетите от парламента закони да се преодолява с по-голям брой депутатски гласове, и за правомощия на държавния глава да свиква референдуми, се обяви държавния глава, който е кандидат и за втори мандат.

Законите, върху които се налага вето от президента, се гласуват отново от толкова народни представители, колкото са го приели на второто четене преди окончателното одобряване от държавния глава. Първанов поиска да може пряко да насрочва допитвания сред гражданите, а не да пита първо парламента за провеждането на референдуми.

Според него държавният глава трябва да формулира тезата на референдума и когато не получи подкрепата на хората по поставения въпрос, да подаде оставка. Първанов посочи още, че формулираните в референдумите въпроси не трябва да са на експертно ниво, а да дават общополитически и дългосрочни отговори. Той даде като пример за поставяне на общонационално допитване въпросът “Да има ли България ядрена енергетика?”, а не да се пита “Да бъдат ли затваряни малките реактори на АЕЦ "Козлодуй?”.