Първанов изрази съболезнования в писмо до чилийския президент
Първанов изрази съболезнования в писмо до чилийския президент / cнимкa: Sofia Photo Agency

Президентът Георги Първанов изпрати съболезнователно писмо до президента на Чили Мишел Бачелет по повод вчерашното опустошително земетресение, отнело живота на стотици хора. Това съобщи прессекретариата на държавния глава.

"С дълбока тъга посрещнахме вестта за стотиците загинали Ваши сънародници вследствие на едно от най-силните земетресения от един век насам. Искам да изкажа моите и на българския народ най-искрени съболезнования на близките и семействата на загиналите, макар че няма думи, които да ги утешат в този момент на непреодолима скръб", се казва в писмото на президента.

Държавният глава посочва също, че милионите засегнати от природното бедствие чилийци и огромните материални разрушения изправят Чили пред огромни предизвикателства. Той изразява своята увереност, че страната ще успее да мобилизира целия ресурс, с който разполага, за да преодолее последиците от катастрофалното земетресение и хората да се върнат към обичайния си живот.

Президентът Първанов изразява своята убеденост, че усилията на Чили ще бъдат сериозно подпомогнати от международната общност, включително от ЕС.