/ iStock
Започна поетапно пускане на парното в София и Перник, съобщиха от двете топлофикации. 

Тази година има добра новина за абонатите на топлофикациите - Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цени, които са средно с 8,5 на сто по-ниски от тези през миналата в различните области.

Със 7,02% по-ниска е цената за потребителите на „Топлофикация София“. По-ниска със 7,81% е цената за клиентите на „ЕВН България Топлофикация“.

В Плевен поевтиняването е с 7,14%, а най-голямо е намалението за „Топлофикация-Бургас“ - с 14,11 на сто. Във Варна спадът на цената е с 3,74%, във Враца – с 11,35%, във Велико Търново – 2,44%. В Разград намалението е 9,94%, в Русе – 11,98%, в Перник – 7,20%, в Сливен – 10,41%.

Така за „Топлофикация София“ утвърдената годишна цена на топлинната енергия за битовите потребители е в размер на 128,25 лв./MWh, за „ЕВН Топлофикация“ – 127,19 лв./MWh, за „Топлофикация - Плевен“ – 90,02 лв./MWh, за „Топлофикация - Бургас” – 81,77 лв./MWh, „Веолия Енерджи Варна”  - 131,86 лв./MWh, „Топлофикация – Враца“ - 100,25 лв./MWh, „Топлофикация - ВТ“ - 128,61 лв./MWh, „Топлофикация-Разград“  - 131,08 лв./MWh., Топлофикация - Русе“ – 92,92 лв. /MWh , Топлофикация - Перник“ – 107,59 лв./MWh, Топлофикация - Сливен“ – 93,34 лв. /MWh.

Според експерти обаче, ако зимата е по-студена и има по-голямо потребление, абонатите ще плащат и по-високи сметки, независимо от поевтиняването, посочват от Pariteni.

От топлофикационните дружества припомнят на своите клиенти да отворят на максимална степен вентилите на радиаторите си, за да не се налага допълнително обезвъздушаване на отоплителните тела след пускане на отоплението, както и да проверят електронните си уреди за дялово разпределение.

В случай че дисплеят им е угаснал, клиентите трябва незабавно да потърсят съдействие от обслужващата ги фирма – топлинен счетоводител.

Важно е преди пускането на отоплението клиентите да приключат всички ремонти и да запълнят източените инсталации. Отоплението няма да бъде включено в сградите, в които вътрешната отоплителна инсталация не е запълнена, защото това означава, че в някое жилище ремонтът все още не е приключил, се посочва в съобщението на столичното топлофикационно дружество.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня