Проверяват Стоян Кушлев по сигнал за роднински назначения
Проверяват Стоян Кушлев по сигнал за роднински назначения / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
Комисията за борба с корупцията разследва „далаверa” в НБУ
34901
Комисията за борба с корупцията разследва „далаверa” в НБУ
  • Комисията за борба с корупцията разследва „далаверa” в НБУ

Комисията за борба с корупция, конфликт на интереси и парламентарна етика ще проверява председателя на комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност Стоян Кушлев, по сигнал за назначение на роднини. Това съобщи ротационният председател на парламентарната комисия Валентин Николов. Според сигнала Кушлев е назначил свои роднини. Сигналът е бил получен от членовете на комисията анонимно. В сигнала е посочено още, че Кушлев участва в ръководните органи на сдружението с нестопанска цел - Царски ловен клуб.

На заседанието днес стана ясно още, че комисията ще изиска материали от проверка на Националната агенция за оценка и акредитация по проверка в Нов български университет. Случаят, за който ДПС подаде сигнал в комисията, е за директора на старозагорския оперен театър Веселин Стойков, приет през февруари 2006 г. в магистърската програма на НБУ със статут на курсист. По това време обаче той няма придобита бакалавърска степен и е с изгубени студентски права. Успява да вземе бакалавърска степен в Националната музикална академия през декември същата година, след като три дни по-рано вече е положил държавен изпит за магистър в НБУ.

От ДПС поискаха образователният министър Сергей Игнатов, който по това време е ректор на университета, да понесе отговорност. На заседанието днес комисията реши първо да се запознае с проверката на агенцията и после да реши дали да сезира прокуратурата.

„Наредбата за студентите в НБУ не нарушава закона за висшето образование, защото законът не забранява да бъдат записвани курсисти, на които в последствие да се акредитират записаните вече курсове в съответната магистърска програма", заяви в отговор просветният министър.

„Веселин Стойков е записан като курсист в магистърска програма „Музикално майсторство" по негова молба на 22 февруари 2006 г. с представена към нея академична справка от Националната музикална академия от 20 март 1997 г. ,която удостоверява, че студентът има заверени шест учебни семестъра и завършен трети курс на обучение по специалност „Оперно пеене". В случая Стойко в е записан като курсист, не като студент. Има курсове, които могат да бъдат записвани при условия на наредбите на Нов български университет. Тези курсове последствие са му акредитирани служебно", коментира Игнатов.

„Тъй като Веселин Стойков е покрил тези кредити в качеството му на курсист, след придобиването на образователно-квалификационна степен бакалавър и записването му като студент в магистърската програма на НБУ не е било нужно да се покриват отново и те служебно са акредитирани", допълни министърът.

Лютви Местан от ДПС заяви, че е наложително да се провери дали има  и други такива случаи. По думите му ако не се предприемат конкретни стъпки, ще сезира главния прокурор, който да направи разследване.