Провериха състоянието на реките в Софийско
Провериха състоянието на реките в Софийско / netinfo
Проверки за установяване състоянието и проводимостта на реките Перловска, Владайска и Суходолска след падналите валежи на територията на София, са извършили експерти от Регионално водно бюро София към Басейнова дирекция Дунавски район – Плевен.

От направените проверки е констатирано, че в река Владайска, в участъка на бул. “Иван Иванов” и на моста на бул. “Тодор Александров” е отложено значително количество баластра. Преди моста на ул.“Опълченска” реката е препречена от голямо дърво, което пречи за проводимостта на водите. Река Суходолска в участъка при моста на “Орион” е със слаба пропускливост, силно затлачена, като работи само един от общо трите отвора на моста. Перловската река е със среден отток, нормален за сезона. Оттокът на реките в поречието Искър, разположени на територията на Софийска област, постепенно се нормализира. Останалите реки на територията на дирекцията са в речните си корита, като при някои нивата им се понижават или са в застой.

“Напоителни системи”–София продължава да поддържа нивата на язовирите чрез изпускане на води от основния изпускател на язовирите “Белопопци”, “Правец”, “Пролеша”, “Филиповци”. От язовир “Панчарево” продължава да се изпуска вода с около 26 кубични метра в секунда. Започнало е изпускане на вода от 2 кубични метра в секунда и от язовир “Огняново”.