/ ThinkStock/Getty Images
Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършва проверки в детските кухни майки и училищни столови бюфети, както и всички обекти, регистрирани по Закона за храните, на територията на училищата, съобщиха от агенцията..

Вълчев: Училищата сами определят мерките срещу COVID-19

Проверките са във връзка с началото на новата учебна година и се провеждат на територията на цялата страна. Целта е да се гарантира качеството и безопасността на храните, които децата консумират.

Инспекторите проверяват произхода и правилното съхранение на суровини и храни, сроковете на съхранение и дали се спазват изискванията за предоставяне на информация за храните на потребителите и правилното им етикетиране.

Очаква ни различна учебна година заради пандемията (ВИДЕО)

На стриктен контрол е подложено прилагането на Наредба № 8 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани на децата. По време на инспекциите се следи и за спазването на противоепидемичните мерки от персонала, зает с приготвянето и предлагането на храни в обектите за хранене на територията на училищата, съгласно Указанията към бизнес операторите, стопанисващи обекти за обществено хранене и обекти за търговия с храни по прилагане на противоепидемичните мерки във връзка с COVID-19.

При установяване на несъответствие ще бъдат предприети действия, съгласно действащото законодателство. При необходимост и по преценка на проверяващите инспектори ще бъдат вземани проби за лабораторно изпитване, които да се изследват в лаборатории, съгласно съществуващото разпределение.

Масовите проверки ще продължат до 30.09.2020 година, включително. След тази дата обектите подлежат на официален контрол, който БАБХ извършва непрекъснато.