В Министерството на отбраната е започнала проверка във военния архив, която да установи пазят ли се карти, на които да е отразено къде точно е била дислоцирана полевата болница на към 8-ма пехотна тунджанска дивизия. Именно те могат да дадат повече ясното около това има ли в района на двата паметника гробница или по-скоро става въпрос за историческа хипотеза. Това съобщиха от МО по повод сигнала за възможно оскверняване на българско военно гробище в Република Северна Македония.

На 12 км от Кавадарци се издига гранитен монумент с кръст и паметна плоча. Буквално на метри от новостроящата се магистрала, която трябва да свърже Скопие с Прилеп се намира монумента в памет на 193-та загинали български военнослужещи по време на Първата световна война. Пътят към него вече не съществува. Няма и отбивка на този етап и от магистралата.

Скопие: Не е вярно, че паметникът на загиналите български войници е разрушен

От македонското министерство на външните работи съобщиха, че паметникът на загиналите български войници край Кавадарци не е разрушен. Около този паметник няма гробища или гробове, а според проверката на терен, не е известна дали в миналото тази ситуация е била различна. На около 100 метра от този паметник има втори по-малък, за който не е известно, на кого принадлежи.

МВнР с остра реакция за унищожените гробища на български военни в РС Македония

„С установената фактическа от компетентните институции обстановка искаме да отхвърлим всички обвинения, които се появиха в публичното пространство, като същевременно призоваваме всички лица и институции да бъдат внимателни и да не се поддават на очевидни провокации, чието намерение е да застраши добросъседските отношения между двете държави и усилията на двете министерства да намерят общи решения за преодоляване на различията”, се казва в публикуваната от македонското външно министерство позиция.