Министерството на външните работи на РС Македония реагира във връзка с паметника на 193 български войници, загинали по време на Първата световна война в близост до магистралата Градско - Прилеп край Кавадарци, за който в медиите се появиха обвинения, че е бил разрушен.

Управлението за защита на културното наследство и Публичното предприятие за държавни пътища към Министерство на транспорта и съобщенията на РС Македония са направили проверка по случая.

МВнР с остра реакция за унищожените гробища на български военни в РС Македония

В доклада им е записано, че паметникът не попада под никакъв режим на защитени паметници или културно наследство, но въпреки това се намира в добро състояние, без щети.

"Около паметникът има земеделска земя, която се обработва така, че да го заобикаля. Паметникът се намира извън предвидените строителни дейности и не засегнат от тях. Направеният оглед на място е констатирал, че няма нанесени видими щети по него", твърдят от Скопие.

В момента паметникът е физически отделен с временна защитна ограда от трасето, по което се извършват строителни работи по магистралата Градско – Прилеп. Тя ще бъде заменена с постоянна защитна ограда, предвидена в основния проект. След изграждането ѝ свободното разстояние между оградата и паметника ще бъде около 4 метра. "След приключването на строителните дейности до паметника ще има осигурен достъп за заинтересовани посетители", посочват още македонските власти.

Около този паметник няма гробища или гробове, а според проверката на терен, не е известна дали в миналото тази ситуация е била различна. На около 100 метра от този паметник има втори по-малък, за който не е известно, на кого принадлежи.

Джамбазки сезира ЕК за поругаване на българската история в Северна Македония

„С установената фактическа от компетентните институции обстановка искаме да отхвърлим всички обвинения, които се появиха в публичното пространство, като същевременно призоваваме всички лица и институции да бъдат внимателни и да не се поддават на очевидни провокации, чието намерение е да застраши добросъседските отношения между двете държави и усилията на двете министерства да намерят общи решения за преодоляване на различията”, се казва в публикуваната от македонското външно министерство позиция.

"Особено тревожна е тенденцията на засилване на подобни спекулации в последно време, което показва, че това е организиран подход към злоупотребата с тях", смятат от ведомството в Скопие.
БГНЕС