/ iStock/Getty Images
България отдава голямо значение на въпроса за опазване на българското културно-историческо наследство и на българските военни гробища в Република Северна Македония. Държавата ни от години провежда политика по издирване и възстановяване на българските военните гробища и паметници в РСМ, съобщават от МВнР по повод унищожаването на две военни гробища в страната.

Джамбазки сезира ЕК за поругаване на българската история в Северна Македония

От външното ни министерство посочват, че в основната си част гробищата се намират в много тежко състояние в резултат на провежданата в миналото "последователна политика на дебългаризация" на територията на днешна Република Северна Македония. 
 
"Обръщали сме се многократно за съдействие към властите в Скопие, които знаят, че това е един от болните за България въпроси. Призиви към властите в Република Северна Македония за съдействие по издирване, възстановяване и опазване на българските военни гробища бяха отправени и в единодушно приетата на 10 октомври 2019 г. Декларация на 44-ото Народно събрание", припомнят от МВнР.

До края на октомври ще има нови преговори между България и Северна Македония
 
"Ето защо информацията за унищожаване на две български военни гробища на територията на Република Северна Македония, подадена ни от Фондация "Македония", се приема много сериозно и Министерството на външните работи на Република България работи активно за изясняване на фактите и предприемане на съответните действия. Почитането на паметта на загиналите е общочовешки въпрос и подходът към него е знак за степента на възприемане на европейските ценности", категорична е българската дипломация.