Протестиращи работници от Кремиковци поискаха оставката на Петър Димитров
Протестиращи работници от Кремиковци поискаха оставката на Петър Димитров / снимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Над 2000 кремиковски работници поискаха оставката на министъра на икономиката Петър Димитров на голям протестен митинг, който се проведе пред Министерството на икономиката и енергетиката. Работниците се заканиха протестите им да продължат на национално ниво, докато не бъдат изпълнени проетите от държавата ангажименти.

Към протестните действия ще се присъединят и синдикатите от цялата страна. Това каза лидерът на КНСБ в „Кремиковци" Васил Яначков след срещата на КНСБ и КТ „Подкрепа" с техни колеги от синдикалните структури в страната. По думите на Васил Яначков, работниците в „Кремиковци" получават пълната им подкрепа. „Проблемът с решаването на въпросите на „Кремиковци” вече не е само наш, а на двете конфедерации”, каза Яначков.

Спешно да се преразгледа механизмът за реализация на продукцията на комбината, за да може час по-скоро да бъдат изплатени заплатите на кремиковските работници. Това са исканията на синдикатите към държавата, според Людмил Павлов, лидер на КТ „Подкрепа" в предприятието. Представители на работниците внесоха декларация с тях в Министерството на икономиката и енергетиката и се срещнаха със зам.-министър Нина Радева.

По думите на Павлов на срещата с Радева не е взето конкретно решение, което да осигури заплатите на работниците и да определи съдбата на „Кремиковци" в близките няколко дни. Това е и причината, поради която протестите ще продължават. „Ще продължат, докато хората не си вземат най-накрая заплатите и не се реши съдбата на „Кремиковци”, категоричен бе синдикалният лидер.

Павлов допълни, че ако до сряда не бъде взето конкретно решение, ще поискат оставката и на правителството.

Шест часа продължи протестът на кремиковските работници заради неизплатените заплати за август и септември. Пред Министерството на икономиката и енергетиката металурзите скандираха с искания за оставката на министър Петър Димитров. По време на протеста беше поискано разследване от страна на ДАНС и прокуратурата за източването на комбината. Лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев заяви, че такова разследване вече е започнало. „При главния прокурор са занесени документи за злоупотреби за над 90 млн. лв.”, обяви Тренчев.

Протестиращите се заканиха да продължат действията си и пред министерство на правосъдието през близките няколко дни.

По време на протеста имаше сериозни затруднения в трафика в столицата. Движението по ул. „Раковски" и околните й преки беше изцяло блокирано.

В петък изтече срокът, в който Министерството на икономиката се ангажира да съдейства за продажбата на готовата продукция на „Кремиковци" и за изплащането на заплатите на работниците. Министър Петър Димитров обясни тогава, че това е невъзможно заради решението на Софийския апелативен съд, че синдикът Анна Миленкова е избрана нелегитимно.