Граждани излязоха на протест пред Съдебната палата в столицата. Част от протестиращите бяха заедно с домашните си любимци - кучета.

"Днес организираме национален протест, който е изцяло срещу насилието и насилниците, като повечето хора тук са срещу насилието над животни, защото смятаме, че това е първоизточникът, към който се обръщат т.нар. насилници", коментира Лилия Желязкова, част от администраторите на групата "Справедливост за Мечо".

По думите ѝ в един момент насилниците преминават към деца, жени, възрастни хора, по-слабите обществени групи. 

протест насилие животни
БТА

Смятаме, че трябва да спрем още в зародиш това насилие и да се обърнем към институциите - да бъдат така добри да почнат да си вършат работата, и този тип хора да бъдат в затвора, мястото им не е сред обществото, добави Желязкова.

Искаме да живеем спокойно, да бъдем добри и да правим добри дела, каза още тя. По думите ѝ лошите хора нямат място сред нас. 

В защита на животните се обявиха и хора от Габрово и Враца

протест насилие животни
БТА


Габровци излязоха на площад „Възраждане“ в Габрово, където са Община Габрово, Областната администрация и Съдебната палата.

"Мисля, че започваме да се събуждаме, доскоро имаше доста неприятни инциденти с отравяне на животни. Другият много неприятен момент е изхвърлянето на потомството на домашните любимци", каза Златомира Бонева от организаторите. 

"Посегателствата щяха да са много по-малко, ако имаше повече осъдени и дори вкарани в затвора насилници на животни", коментира Златомира Бонева.

Според гражданите има някакъв прогрес в работата на институциите. Те казват, че трябва обществото да бъде по-настоятелно, по-често в мирни демонстрации да се показва несъгласието срещу насилниците на животни. Институциите трябва да извършват по-задълбочена и отговорна превенция.

Протестиращите заявиха, че ще организират нови мирни действия, показвайки несъгласието си с отношението на  насилниците на животни. 

Общите искания на протестиращите във Враца са справедливи присъди за насилниците, по-строго прилагане на Закона за защита на животните и Наказателния кодекс, работеща зоополиция, спазване на законите на общинско ниво. 

Пламенка Калинкина, председател на неправителствената организация „Лапички на справедливостта“, разказа за няколко случая на насилие над кучета, за които е подала жалби към съответните органи и по които производствата продължават с години без да има наказани.

Това е пореден протест. Истината е че колкото и протести да провеждаме, дотук те не са довели до някакво решение на проблема с убийствата на животни – кучета, котки, коне. Искаме правораздавателната система да се събуди“, заяви Калинкина. По думите ѝ зоополицията е само за пиар, тъй като работи без към нея да има назначен и ветеринарен лекар, които да изготвя експертизите.

Калинкина коментира, че е доказана взаимовръзката между престъпленията, извършени срещу животни и последващи престъпления срещу хора. Общият знаменател е „безпомощност“, тоест престъпления се извършват срещу безпомощни същества, каквито са животните, възрастните хора и децата. Така че когато ние защитаваме правата на животните, ние защитаваме правата на слабите, добави тя.

Калинкина посочи още, че с протеста не се иска промяна на наказанията, тъй като според нея те са адекватни, но трябва другите органи преди това да си свършат работата.

 

 

Никол Николова, Радослав Първанов, Мая Ценова/БТА