Протестиращи се събраха пред турското посолство в София и блокираха частично и за кратко булевард "Васил Левски" тази вечер. Те развяваха български знамена и пееха химна. Чуваха се и различни скандирания. Стигна се до напрежение - полетяха ябълки и домати по дипломатическата служба и полицейските коли. Малко по-късно към протестиращите се присъединиха още недоволни. Всички се отправиха към резиденцията на турския посланик, близо до Софийския университет. Там ситуацията беше спокойна. След това хората се разотидоха и протестът приключи. Причина за недоволството бе твърдението за намеса на Турция в изборния процес.

През цялото време полицейското присъствие бе изключително засилено. Включи се и Жандармерията. Центърът беше блокиран, стигна се до огромни задръствания. 

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ СНИМКИ ТУК

протест пред турското посолство в София
Георги Димитров

протест пред турското посолство в София
Георги Димитров

протест пред турското посолство в София
Георги Димитров


България призова Турция да се въздържа от предизборна агитация

Днес България призова Турция да се въздържа от предизборна агитация. Това е станало на среща между постоянния секретар на външното ни министерство Иван Кондов и извънредния и пълномощен посланик на Турция в София Айлин Секизкьок, съобщиха от МВнР.

На турската страна бе привлечено вниманието за случаи на ангажиране на официални лица, турски политически лидери, изселнически организации и медии с предизборна агитация и призиви в Турция за гласуване в полза на политическа партия у нас. Българската страна изрази очакване турските институции и официални лица категорично да се въздържат от пропагандни действия и политически послания, имащи отношение към изборния процес в България, по време на предстоящия втори тур на изборите за президент и вицепрезидент на България на 21 ноември 2021 г.

По-рано през деня, вътрешният министър Бойко Рашков разказа за репортаж по турска телевизия и няколко други публикации, в които се отправяли призиви за гласуване. "Всички станахме свидетели на поведението на някои органи в Турция, което може да се определи като вмешателство", заяви той.