Над 200 човека, повечето от които деца, се събраха днес следобед пред Съдебната палата в Пазарджик, за да поискат справедлива присъда за убиеца на 16-годишния Станислав Стоянов от село Ивайло. Момчето беше блъснато от колата на пиян надзирател – 46-годишния Георги Доков, докато карало колело по пътя към съседното село. Доков бе отстранен от длъжност.

Пиян шофьор уби тийнейджър с велосипед

протест Съдебна палата Пазарджик
Тина Соколова, Дарик Пловдив

Недоволството изригна, след като с определение на Окръжния съд виновникът бе освободен под гаранция от 10 000 лева, въпреки че прокуратурата поиска да остане за постоянно в ареста. 
Десетки деца от родното село на Станислав - Ивайло, както и възпитаници на неговото училище издигнаха лозунги „ Човешкият живот не струва 10 000 лева!!!“, „Убиецът е на свобода“, „Няма да мълчим“, „Докога ще продължава това?!“ и други. Негови близки разказаха, че той е бил добър човек и грижовен син – помагал от малък на родителите си в семейната им ферма. Бил единственото им дете, а сега животът им е съсипан.

Надзирател, блъснал с автомобил дете, е отстранен от длъжност

протест Съдебна палата Пазарджик
Тина Соколова, Дарик Пловдив

Кулминацията на проявата беше, когато тийнейджъри на по 12-15 години се качиха на стълбището на Съдебната палата и емоционално скандираха: „До живот!“, „Убиец!“, „Доков в затвора!“, „Станислав го няма!“. Сред множеството имаше деца и възрастни, които не познават Станислав и семейството му, но бяха дошли да изразят човешка съпричастност. Някои се заканиха да са пред съда всеки ден, докато Доков не влезе в затвора.

10 000 лева гаранция за пиян надзирател, убил дете с колата си

протест Съдебна палата Пазарджик
Тина Соколова, Дарик Пловдив

Повечето от присъстващите заявиха, че искат справедлив процес и са на протеста, защото не вярват, че иначе виновникът ще бъде наказан. Родителите на загиналото момче не дойдоха на митинга – така били посъветвани от адвоката си. Кметът на село Ивайло Милчо Донгов също не успя да дойде поради ангажименти, но заяви, че твърдо застава зад исканията на инициаторите.

Протестът остана повече от час пред съда, след което продължи с шумно и многолюдно шествие по оживени главни улици на Пазарджик.