/ снимка: Тина Соколова
10 000 лева гаранция наложи Окръжният съд в Пазарджик на затворническия надзирател Георги Доков, който на 30 август при шофиране пиян блъсна и уби на място с колата си 16-годишно момче. Трагедията стана на пътя между селата Ивайло и Сарая, а тест с дрегер е показал 1,58 промила алкохол в издишания от водача въздух.

Съдия Ирина Джунева не уважи искането на прокуратурата за налагане на най-тежката мярка – „задържане под стража“. Не прие доводите, че има опасност мъжът да се укрие и да извърши друго престъпление, като посочи, че той е с постоянен адрес, семеен е и е останал на местопроизшествието. Имал и добри характеристични данни.

Пиян шофьор уби тийнейджър с велосипед

Макар в обвинението да се казва, че е системен нарушител на пътя, се оказа, че Доков има само едно валидно наказателно постановление от 2017 година. Други осем са регистрирани от 1998 до 2012 година, но те са погасени по давност и заличени. В залата не се разбра какви са нарушенията, нито дали и друг път е карал пиян, а прокурор Димитрия Ганчева и адвокатът на обвиняемия Кръстьо Кърпаров отказаха да отговорят на този въпрос, зададен им от журналисти след заседанието.

При определяне размера на гаранцията съдия Джунева се мотивира, че Доков е в добро материално състояние, което му позволява да плати 10 000 лева, и няма малолетни деца, за които да се грижи.

Направи впечатление, че бившият надзирател, отстранен от длъжност заради скандалния инцидент, бе въведен в съдебната зала през задния вход, а по време на процеса шестима съдебни охранители го пазеха от обективите. После адвокатът му Кръстьо Кърпаров заяви, че клиентът му не желаел да бъде сниман и загатна, че най-лесното е да се заведат искове, ако не бъде уважено желанието му.

Надзирател, блъснал с автомобил дете, е отстранен от длъжност


В речта си прокурор Ганчева каза, че Доков като държавен служител би трябвало да е перфектен, а вместо това си е позволил да кара пиян, застрашавайки живота не само на убитото момче. Във фаталната вечер на 30 август малките велосипедисти са били четирима. Тримата оцелели разказали пред разследващи, че колата на надзирателя страховито криволичела по асфалта. Затова убитият Станислав отбил колелото си в тревата на 50 см от шосето, но и това не го спасило.

Когато общественото мнение влезе в съдебната зала, правото излиза“, опонира защитникът на обвиняемия. Адвокат Кърпаров заяви, че за него делото е дори доказано – клиентът му е направил пълни самопризнания. Но не се съгласи, че има риск да се укрие или да извърши ново престъпление. Затова поиска справедлива мярка за неотклонение.

Сумата за гаранцията трябва да бъде внесена в 15-дневен срок от влизането в сила на определението. То не е окончателно. В случай, че бъде обжалвано или протестирано, делото за това е насрочено в Апелативния съд в Пловдив за 11 септември от 10 часа.