Национален синдикат "Защита" провежда пореден Национален протест и автошествие на медиците от Центровете за спешна медицинска помощ от цялата страна. Основните искания на работещите в сферата на спешната помощ са за по-добри условия на труд, увеличение на заплатите, увеличение на месечната издръжка на центровете, първа категория труд.

Тихомир Цонев е лекарски асистент от филиала в Първомай към Центъра за спешна медицинска помощ – Пловдив. "Протестираме заради ниското заплащане и лошите условия на труд. Не може на цялата тази отговорност, която носим, да взимаме такива ниски заплати", заяви той.

Протестиращи медици: Спешна помощ е в клинична смърт (СНИМКИ/ВИДЕО)

Цонев е категоричен, че възнаграждението на работещите в спешната помощ трябва да бъде увеличено минимум с 20 – 25%, като подчерта, че шофьорите на линейки взимат заплата от 1000 лв.

"Трябва за има някакво значително увеличение, за да си изпълняваме качествено дейността. Трябва да има по-добри условия и за пациентите, защото те са най-потърпевши", отбеляза лекарският асистент.

Преди да отидат пред Народното събрание, протестиращите се отправиха към президентството, за да внесат декларация с искането да бъде свикан КСНС заради проблемите в спешната помощ.
БГНЕС