Шофьори на линейки, фелдшери и медицински сестри от цялата страна се събраха на национален протест на паркинга на "Княз Александър Батенберг" с искане за адекватни условия на работното си място.

Протестиращите развяват българския трибагреник и носят транспаранти, които гласят "Господа депутати, Спешна помощ е в клинична смърт!", "Не губете фелдшерите! Без нас сте загубени! Оценете ни навреме!".

БГНЕС

Председателят на Национален синдикат "Защита" Красимир Митов каза, че днешният, пореден, протест е един сигнал към управляващите. "По този начин, както са го подкарали, след година, две няма да има спешна помощ в страната. Тя е част от националната сигурност и Тома безхаберие, което те проявят години наред, при положение, че липсват над 2000 души в системата, от работещите над 50% са пенсионери в доста напреднала възраст, млади хора, поради лошите условия на труд, поради ниското заплащане не желаят да идват да работят, и ние се опитваме да сигнализираме властта за пореден път, че България ще остане без спешна медицинска помощ", заяви той и изрази надежда властимащите да чуят техните искания.

Митов добави, че всеки ден има срещи и разговори с политиците. Той е категоричен, че постоянно се дават обещания, но има абсолютно бездействие. "И вчера, и онзи ден, и среща в министерството, миналата седмица стартираха в цялата страна тези протести... За най-голямо съжаление, чуваемост няма", каза още той и посочи, че поради тази причина ще направят и автошествие около Народно събрание, за да бъдат чути.

Председателят на синдиката обясни, че ако ситуацията не се подобри, българите могат да чака с часове, за да им бъде оказана помощ. "При положение, че сме най-бедната нация, с най-ниска продължителност на живот, с най-голяма заболеваемост, това е абсолютно недопустимо", заяви още Митов и допълни, че е крайно необходимо да бъде извършена някаква реформа в спешната помощ и искат дългосрочна и ясна програма какво ще става с един от стълбовете на националната сигурност в страната.
БГНЕС