Символичен протест на служители на градския транспорт в няколко града. На този етап ще бъдат поставени протестни табели върху превозните средства, както и по билетните каси.

Искането на Федерацията на транспортните служители към КНСБ е за 37 милиона лева в бюджета за догодина, за да бъдат увеличени заплатите в сектора. Заради липсата на достатъчно персонал извънредният труд в някои дружества достига над 250 000 часа, отчитат синдикатите. Кризата за кадри е най-сериозна в София.

Автобусите в Бургас с протестни табели 

Председателят на федерацията Иван Киров заяви, че приетите промени в проектобюджета за 2024 година в никакъв случай не удовлетворява демонстрантите, предава NOVA.. "Едно празно говорене от министъра на финансите, който твърди, че за да се върнат хората от чужбина в България, трябва да се повишат доходите им. Няма никакъв ръст на субсидиите, които ще бъдат отправени към градския транспорт", заяви той.

По думите му основното трудово възнаграждение на един шофьор в момента е 1830 лева. С допълнителните възнагражденията и според трудовия стаж се получава нетна заплата между 2000 и 2500 лева, но с главоломно полагане на извънреден труд, изтъкна Киров.

Синдикатите са категорични, че няма да прибягват до парализа на градския транспорт. Но шофьори от цялата страна са в готовност да се включат в националния протест на КНСБ на жълтите павета на 18 декември, за да припомнят своите искания, ако са останали нечути.
NOVA