Десетки хора се събраха на протест пред сградата на Министерството на вътрешните работи (МВР) с искане за справедливост и по-строг контрол на пътя. Недоволството им бе предизвикано от последната катастрофа, при която водач, употребил алкохол, блъсна и уби дете в центъра на София. 

Инцидентът стана на 2 септември, малко преди полунощ, на пешеходна пътека на ул. ”Гурко”. Момчето на 15 години почина от удара. 

протест пред МВР заради войната по пътищата
БГНЕС

протест пред МВР заради войната по пътищата
БГНЕС

В демонстрацията тази вечер се включиха близки на загинали в катастрофи.

Протестиращите запазиха минута мълчание, а след това се насочиха с мирно шествие към мястото на инцидента, където поднесоха цветя в памет на загиналото момче. 

Там дойдоха и зам. главният секретар на МВР Живко Коцев, Атанас Илков - директорът на националната полиция и директорът на СДВР старши комисар Любомир Николов. Те изказаха съболезнования и увериха присъстващите, че ще се борят с убийствата по пътя.

По думите на Коцев трябва да има промяна в ценностната система, морала и възпитанието на хора, които са се качили зад волана след употребата на алкохол и наркотици. Той обясни, че е на място, за да изрази съпричастност на близките на загиналото дете и призова гражданите да имат нетърпимост към този тип прояви, като подават сигнали. 

Пред протестиращите министърът на вътрешните работи Калин Стоянов заяви: „Съболезнования към близките на загиналото дете, което беше брутално пометено на метри от Министерство на вътрешните работи. Това е поредния случай, който показва, че убийство, което е причинено на пътя след употреба на алкохол, задължително трябва да бъде третирано като умишлено убийство. Няма как това да бъде класифицирано по друг начин. Призовавам всички да поведем тази битка, ние я водим, но не можем сами. Няма как да бъдем безучастни, когато наш близък иска да се качи на автомобила си, когато е употребил алкохол. Няма как да го допуснем”.

Вчера прокуратурата повдигна обвинение на водача на лекия автомобил, причинил катастрофата в събота. Той ще бъде привлечен в качеството му на обвиняем за причиняване на смърт след умишлено нарушаване на правилата за движение по пътищата. На брифинг вчера заместник градският прокурор от Софийската градска прокуратура Иво Илиев каза, че водачът е шофирал с висока скорост. Шофьорът, 37-годишен, е управлявал автомобила си по начин, по който неминуемо би довел до обществено опасни последици и причиняването на смърт. Първоначалните данни са, че колата се е движела с много висока скорост, може би в рамките на 80 км/ч, не е имало и спирачен път, каза Илиев. Според експертизата водачът е употребил алкохол – дрегерът е показал два промила.

В неделя вечерта роднини и близки на момчето се събраха на мястото на инцидента,
за да почетат паметта му. Движението по столичната улица „Гурко“ вчера беше временно спряно.

Апел отправи и майката на загиналото 15-годишно дете. „Пазете децата си. Пазете децата си. Обичаен маршрут, много спокоен, много внимателен, перфектен във всичко. Не мога да повярвам просто, все още го чакам да се прибере, но… няма го”, сподели Петя Атанасова.

протест пред МВР заради войната по пътищата
БГНЕС

протест пред МВР заради войната по пътищата
БГНЕС

Николета Василева/БТА