Министър-председателят акад. Николай Денков свика извънредна среща по проблемите на пътната безопасност в Министерския съвет. В нея освен институциите, които имат отношение по темата, участваха представители на прокуратурата, Националното сдружение на общините в България, народни представители, Столичната община и почернени родители и близки на загинали при катастрофи. 



“Проведохме срещи с родители на деца, загубили живота си заради катастрофи. Това е най-тежката и най-тъжната среща, която съм имал от години насам. Освен съболезнованията към всички близки на жертви, които цял живот ще носят мъката по това, което се е случило, искам и да благодаря на тези родители, защото те дойдоха и казаха: Ние нашите деца не можем да върнем обратно, но искаме поне да използваме това, което се събласкахме и това, което научихме, за да помогнем това да не се случва повече. Много е трудно да обобщя всичко, което си казахме, но това, около което се обединихме, е, че първото нещо, което трябва да се случи, е да се преборим чувството за безнаказаност да изчезне сред тези, които управляват автомобили по пътищата. Това чувство е прояло цялата ни система. Има много хора, които смятат, че всичко им се полага, защото са видели, че могат да минат безнаказани и да не получат глобите за нарушенията или ако ги получат, да не ги глобят, да минат с условна присъда, да се бавят пробите, експертизите с месеци, а делата с години", посочи Денков.

извънредна среща в МС за пътната безопасност почернени родители
БГНЕС

Премиерът посочи, че част от промените са свързани със законови изменения. Всеобщо е мнението, че промените, свързани с отнемането на превозните средства, вече дават резултати, посочи още той и отбеляза, че на срещата е обсъдено и как да се ускори вземането на пробите, когато има тежки инциденти. 

“Част от промените са свързани със законови изменения, затова имахме и представител на Народното събрание. Обсъждахме как заедно с МВР и КАТ да работим с общините, така че в градска среда и населени места да работят заедно с органите на МВР и да помогнат в този процес. Да използваме техните камери, така че един огромен ресурс с камерите на общините да бъде използван така, както става в други държави. Обсъждахме как да се ускори взимането на пробите при тежки инциденти и до седмица, най-късно до 10 дни резултатите да са ясни”, каза още премиерът и поясни, че ще се търсят и начини за ускоряване на техническите експертизи.

"Трябва да се търсят мерки, от които нарушителите да ги заболи. Да знаят, че ако направят нарушение, след 5 минути могат да получат електронно съобщение, което да им каже: Ти направи нарушение, ще бъдеш глобен", посочи още Николай Денков.

Очевидно е, че алкохол, наркотици, неспазване на пешеходните пътеки, скорост, която е много по-висока от 50 км/ч - това са нарушения, които по никакъв начин не могат да бъдат възприети като неумишлени, каза още премиерът и добави, че те трябва да бъдат класифицирани като умишлени престъпления.

извънредна среща в МС за пътната безопасност
БГНЕС


По думите му всеобщо мнение е, че има какво да се направи още по обезопасяването на градската среда и чрез съвместна работа там, където например са рискови кръстовищата и в близост до училищата, общините, КАТ и финансиране от държавата максимално бързо да бъдат обезопасени

"Но всички тези мерки и идеи не могат да се осъществят, ако не се обърнем към обществото. Това, че в нашата култура се смята за нормално да пиеш и да се качиш в автомобила, да качиш жена си и децата си и да ги поставиш под риск, е абсолютно неприемливо. Разберете, като общество трябва да се излекуваме. Ние сме болни, защото смятаме за нормално това, което поставя под риск живота на нашите близки, деца, роднини. Това трябва да го изкореним", допълни премиерът и призова хората, медиите и институциите: "Помогнете ни, за да може това да стане нетърпимо". 

Министър Калин Стоянов среща с почернени родители
БГНЕС

Министър Калин Стоянов среща с почернени родители
БГНЕС


Вътрешният министър Калин Стоянов, който също участва в срещата, заяви, че след поредната среща с близки на загинали деца в катастрофи съм още по-убеден в това, че убийството на пътя, причинено след употреба на алкохол или наркотици, дори и с превишена скорост, трябва да бъде умишлено убийство

"Поредният случай го доказа. Няма как човек, който се е качил зад волана с повече от два промила алкохол, превишил е скоростта, убил е човек на пешеходна пътека, това не може да бъде нищо друго, освен умишлено убийство", коментира министърът.

По думите на Стоянов мярката за отнемане на автомобили работи. "Всеки, който си позволи да управлява автомобил след употреба на алкохол или наркотици, ще остане без своя автомобил", каза той и добави, че вече има случаи на отнети автомобили.

"Не трябва да оставаме безпристрастни, когато наш близък или познат се опита да се качи на своя автомобил, след като е употребил алкохол," призова министърът.

извънредна среща в МС за пътната безопасност
БГНЕС


Председателят на СОС Георги Георгиев подчерта, че за да се сложи край на трагичните инциденти, то трябва да е ясно, че наказанието е неизбежно.

"Трябва да е ясно, че наказанието е неизбежно, за да бъде сложен край на подобни инциденти. Едно наказание е ефективно, когато нарушителите знаят, че е неизбежно", каза още той. По думите му институциите са длъжни да покажат нетърпимост към демонстрираното неуважение към закона.

"От години от Сдружението на общините изискваме законодателни промени с всички наши камери да се даде възможност на МВР да глобяват, за да се знае, че ще бъдат казано нарушителите. Искаме незабавен контрол”, посочи председателят на СОС и допълни: “Длъжни сме институциите, единни, да покажем неприязън към нарушителите на законите. Премиерът прие да се състави работна група, която да се занимава с изработването на по-строгите мерки, за което благодаря”.

извънредна среща в МС за пътната безопасност
БГНЕС

Филипчо, който остана завинаги на 14 и нашите деца нека да бъдат последните жертви. Благодарни сме на Калин Стоянов и на всички, които отделиха време. Нашите деца ги няма, нека вашите да останат живи”, каза родител на загинало дете на пътя.

Иван Спасов, представител на протестиращите през последните години и също родител на загинало деге, смята, че правителството е направило много за тях. “Благодаря на всички за помощта”, каза Спасов.

Повод за извънредната среща в Министерския съвет стана тежкият случай от 2 септември, когато 37-годишен мъж прегази 15-годишно момче на пешеходна пътека в центъра на столицата. Мъжът е шофирал с висока скорост, съобщиха от МВР. Водачът беше задържан и установен с над два промила алкохол в кръвта. Инцидентът стана на пешеходна пътека на ул. ”Гурко”, където момчето е пресичало. Водачът ще бъде привлечен в качеството му на обвиняем за причиняване на смърт след умишлено нарушаване на правилата за движение по пътищата, съобщиха по-късно от прокуратурата. 

По темата