Просветното министерство не откри нищо притеснително при матурата по литература
Просветното министерство не откри нищо притеснително при матурата по литература / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Просветното министерство не откри "нищо притеснително" при матурата по литература
29206
Просветното министерство не откри "нищо притеснително" при матурата по литература
  • Просветното министерство не откри "нищо притеснително" при матурата по литература

Проверката в Министерството на образование, науката и младежта за изтичане на информация преди матурата по български език не е показала нищо притеснително. Това съобщи пред Дарик, в кулоарите на парламента, просветният зам.-министър Милка Коджабашиева.

Тя разказа, че са проведени разговори с петимата служители на министерството, които са имали достъп до изпитните теми, но не открили нарушения. По думите й във ведомството "с нетърпение очакват" резултатите от разследването на Министерството на вътрешните работи.

Коджабашиева не каза каква информация са искали от полицията, но уточни, че все още не са я разпитвали, при условие, че като отговарящ за изпитите, тя е първият, който трябва да даде обяснения.

"В работата по организирането и провеждането на зрелостните изпити не участват служители, които имат деца зрелостници или които са в конфликт на интереси в същото време. Като държавни служители подаваме декларации и по отношение на забраната да не се дават частни уроци. Коментарите вредят на зрелостниците, които са в напрежение дали някой ще посегне на работата им и затова им повтаряме, че няма да има анулиране, че няма да има поправителна сесия. Не бих искала да се хвърля вина върху някой от тях. Като ресорен зам.-министър се очаква да бъда проверена, не знам каква информация е поискало МВР", коментира Коджабашиева.

От своя страна просветният министър Сергей Игнатов каза, че все още няма резултати от проверката на МВР по случая. Той заяви, че всичко е в ръцете на ГДБОП, които се занимават с проблема. По думите на Игнатов резултатите ще дойдат много скоро. За пореден път обаче образователният министър отказа да съобщи другите две контролни теми: „Ще ги кажа, когато приключи проверката, но ще ги кажа с болка на сърце, защото искахме да ги използваме за следващата година".

Игнатов отново призова всеки гражданин, който има информация за изтичане на матурата по БЕЛ, да съдейства на институциите.

След разследване на Дарик стана ясно, че темата, която се падна миналия петък на матурата по литература „Силата на словото в одата „Левски" на Иван Вазов се е разпространявала сред зрелостниците още вечерта преди изпита. Другите два варианта на теми, които се споменават, са „Невъзможното завръщане в „Да се завърнеш в бащината къща" на Димчо Дебелянов и „Магията в любовта във „Ветрената мелница" от Елин Пелин. До момента обаче от просветното министерство отказват да кажат дали именно това са другите две теми.