/ БГНЕС, архив
От началото на предизборната кампания до 14,00 часа на 07.06.2024 г. са образувани 295 преписки и 85 досъдебни производства във връзка с нарушения на политическите права на гражданите, свързани с изборите за Европейски парламент и за 50-о Народно събрание, които ще се проведат тази неделя.

По апелативни райони досъдебните производства, свързани с вота за евродепутати и народни представители, са разпределени както следва: АП-София - 29, АП-Бургас - 26, АП-Пловдив - 3, АП-Варна - 20, АП-Велико Търново - 7.

Във Върховна прокуратура функционира дежурно звено от прокурори и служители, което обобщава постъпващата от прокуратурите в цялата страна информация. Граждани и организации могат да подават сигнали на електронните адреси на съответните прокуратури в страната, които са публикувани и на интернет страницата на ПРБ.

Продължава да функционира и Националното междуведомствено звено, което координира дейността на ПРБ, МВР и ДАНС за осигуряване на бърза и адекватна реакция за противодействие на престъпленията, свързани с изборния процес и законосъобразното провеждане на изборите за Европейския парламент и за Народно събрание.

Националното междуведомствено звено обменя информация с ЦИК с областните звена в страната и ще извършва обобщение и анализ на получените данни.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня