/ ThinkStock/Getty Images
Върховната касационна прокуратура е започнала проверка на предоставена концесия в Национален парк "Пирин" по сигнал на политическа партия "Зелените", съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Проверката е разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров след сигнал, в който е имало данни за престъпления против околната среда, както и престъпления по служба от представители на изпълнителната власт.

Нено Димов: Процедурата за нов лифт в Пирин не е напреднала

Сигналът е постъпил до главния прокурор на 26 февруари от Политическа партия "Зелените". В него са били изложени факти за допуснати множество нарушения на действащото законодателство при сключване и изпълнение на договор за отдаване на концесия на територия в Национален парк "Пирин".

В сигнала е отправено искане за извършване на проверка за действителния собственик на концесионера "Юлен" АД, както и установяване на нарушения от страна на този концесионер, свързани основно с ползването на площи, значително надвишаващи размера на концесионната територия по договор и с наличието на обекти на трети лица там.

11 януари: Шествия "за" и "против" лифта в Банско посрещнаха евроелита (ВИДЕО/СНИМКИ)

В него се поставят и въпроси относно разрешения за ново строителство, издадени на концесионера, но попадащо извън зоната на територията по договор, както и относно свързаност между "Юлен" АД и федерация по ски, с оглед получаване и разходване от същата на средства от държавния бюджет, обясняват от прокуратурата.


Проверката ще бъде извършена в двумесечен срок.