Прокуратурата протестира решение на съда да прекрати дело срещу депутат
Прокуратурата протестира решение на съда да прекрати дело срещу депутат / sxc.hu

Софийска градска прокуратура внесе в Софийски апелативен съд частен протест срещу определението на съдия от СГС за прекратяване на съдебното производство и връщането му на прокуратурата. Делото е срещу народния представител от ПГ на БСП Светла Бъчварова за сключена неизгодна сделка в качеството й на председател на УС на Селскостопанската академия.

"От сделката за академията е настъпила значителна вреда в размер на 1 326 671,36 лв. и случаят е особено тежък - престъпление по чл. 220 от НК", съобщиха от прокуратурата.

Внесоха обвинителен акт срещу депутата Светла Бъчварова

Обвинителният акт срещу Бъчварова бе внесен от СГП на 12 април 2016 г., а на 21 март 2016 г. главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане на имунитета й като народен представител.

В протеста на СГП е посочено, че разпореждането на СГС е неправилно и незаконосъобразно, като в подкрепа на това са изложени аргументи. Прокуратурата счита, че непосочването на причинно-следствената връзка между инкриминирана сделка и вредата „не води до ограничаване на правата на правоимащите процесуални субекти, поради което не може да се третира като основание за връщане на делото в досъдебна фаза".

В обвинителния акт са посочени предметът, цената и срокът на инкриминирания договор, а на следваща страница е казано по ясен и недвусмислен начин, че съобразно назначените и изготвени комплексна агро-техническа и съдебно-икономическа експертизи, се установява, че по сключения договор има нанесена вреда в бюджета на Селскостопанската академия.

Прокурорът от СГП не споделя и изводите на първостепенния съд относно липсата на съставомерни факти по отношение на правната квалификация „Особено тежък случай".

Източник: БГНЕС