/ БТА
Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в съда протест срещу присъдата от 4 юли на Софийски градски съд (СГС) и поиска по-тежко наказание за Адриан Антонов, който беше признат за виновен в извършването на престъпление - блъснал и причинил смъртта на Ани и Явор на пешеходна пътека в София.

6 г. затвор за Адриан Антонов, причинил смъртта на Ани и Явор

На подсъдимия беше наложено наказание лишаване от свобода за срок от 9 години, което беше намалено на 6 години лишаване от свобода, което да се изтърпи при първоначален общ режим, както и наказание лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 9 години.

Обвинителният акт по случая бе внесен в съда от СГП на 23 април тази година след проведено разследване.

Съдебното производство протече при условията на съкратено съдебно следствие, като подсъдимият Адриан Антонов призна изцяло фактите, посочени от прокурора в обвинителния акт. СГС прие за установено, че при управление на моторно превозно средство подсъдимият е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост на пешеходна пътека е причинил смъртта на 24-годишната Ани и 22-годишния Явор. Поради направените от подсъдимия самопризнания и на основание чл. 58а, ал. 1 НК съдът намали определеното наказание лишаване от свобода с 1/3.

Според прокурора не са отчетени с нужните изчерпателност и пълнота наличните редица отегчаващи вината обстоятелства, поради което неправилно е прието, че наказанието следва да бъде определено при баланс на смекчаващите и отегчаващите вината обстоятелства. Поради това с протеста се иска увеличаване както на наказанието лишаване от свобода, така и на наказанието лишаване от право да бъде управлявано моторно превозно средство.

Предстои разглеждане на делото от Апелативен съд-София.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня