За втори пореден ден тази вечер ще има протест и блокада на кръстовището на столичните булеварди „Сливница” и „Константин Величков", където 18-годишен шофьор прегази и уби момче и момиче миналата нощ. Бащата на загиналия Явор призова през ефира на NOVA и държавата, и обществото да се опитат да спрат войната по пътищата, която отнема невинни животи.

„Аз само едно искам да ви кажа – заради всички вас съм тук. Моля всички българи, помогнете, не забравяйте тези деца, тези прекрасни деца. Те толкова се обичаха, предстоеше им годеж. Сватба. И един от убийците по пътищата, ни лиши от всичко. Не ги забравяйте. Спрете тези убийци, да направим нещо, да им покаже, да ги помолим. Спрете ги тези убийства”, призова Павлин Стоянов.

Явор и приятелката му Ани били заедно от две години. В нощта, в която загубиха живота си, са се прибирали вкъщи.

„Синът ми няма едно нарушение в КАТ, проверете, възпитани деца, шофьор, който кара и който винаги казваше: „Тате, трябва да се внимава”. Ето какво стана”, сподели Стоянов.

Блокът им е на метри от пешеходната пътека.

„Момичето е убито на светофара и 300 метра след това синът ми. Как да си го обяснявам? Неадекватно е, как, тепърва ще се изяснява”, каза още Павлин Стоянов.

По разказ на адвоката на шофьора Димитър Марковски автомобили в насрещното са ограничили видимостта му и той не е видял пешеходците. Нямал и спомен за скоростта.

„За съжаление не си е гледал скоростомера. Вниманието му е било съсредоточено в светофарната уредба, което е било жълта, мигаща светлина, защото, знаете, след 12:00 часа няма регулация за светофарните уредби”, заяви Марковски.

Относно свидетелските разкази, че е бил неадекватен, адвокат Марковски заяви, че това се дължи не на употреба на наркотици и алкохол, а на шока след катастрофата. Водачът имал и друга версия.

„Към този момент му е повдигнато обвинение, че е причинил по непредпазливост смъртта на двамата пешеходци на пешеходна пътека. Но неговият спомен е, че този сблъсък е станал не на самата пешеходна пътека, а извън нея”, заяви Марковски.

Очаква се резултатът от кръвните проби за алкохол и наркотици, които шофьорът е дал доброволно във ВМА.
nova.bg