Софийският градски съд остави в ареста Адриан Антонов, обвинен за тежката катастрофа на 8 май. Според съда, ако е на свобода, той може да извърши ново престъпление.

Адриан Антонов
Булфото


При сблъсъка загинаха 24-годишната Анна-Мария Милчева и нейният годеник Явор Стоянов на 22. Според изготвената експертиза Адриан Антонов е карал със 102 км/ч.

„Искам да изкажа съболезнования на двете семейства. Искам да кажа, че съжалявам”, каза в съда Антонов.  В съда стана ясно, че младежът свири на китара в Божия църква в България и няма завършен 12-и клас.

Прокуратурата настоя, че ако младежът е на свобода, може да извърши ново престъпление и съдът се съгласи с този довод.

По експертен път по делото е установено, че причина за катастрофата са единствено действията на Антонов, посочи прокурор Илиян Банков, цитиран от 24 часа. Той пренебрегнал потенциални опасности на пътя като пресичащи хора, обясни обвинителят.
 

Адриан Антонов
Булфото



"Изключително дръзко и арогантно поведение", нарече той шофирането на Адриан. И посочи, че първоначалните данни сочат, че ученикът е карал с около 102 км/ч в нощта срещу 8 май, когато стана катастрофата. Изтъкна, че младежът не е натиснал спирачката, когато ударил и убил Явор и Ана-Мария. Не предприел и други действия, например да опита да завие, за да избегне удара. Напомни, че ограничението на бул." Сливница" в София е 50 км/ч.

Прокуратурата е повдигнала две обвинения на Адриан - за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице, като деянието е в района на пешеходна пътека.

Адриан Сливница
БТА

Кръвните тестове на шофьора показаха, че той не е употребил дрога или алкохол преди да седне зад волана. Решението на съда не е окончателно. 

Адриан Сливница
БТА

Адвокатът на Адриан Димитър Марковски обясни, че той е бързал да се прибере към дома си.

На мястото е имало друга кола и вероятно това е причината да не види, че има пешеходци, смята защитата. Според Марковски изготвената експертиза е изследвала каква е видимостта на Антонов, но не е изследвано каква е видимостта на пешеходците в района.

Той припомни, че младежът съдейства на органите на разследване и доброволно е дал кръвни проби. Знаейки, че е млад шофьор, Адриан е трябвало да бъде по предпазлив поради липса на опит, мотивира се съдът.