Отрицателни са кръвните проби за алкохол и наркотици на 18-годишния шофьор, обвинен за катастрофата от 8 май в София, при която загинаха двама пешеходци, съобщиха за БТА от прокуратурата. С това се потвърждават и данните от направените на мястото на инцидента полеви тестове.

Младежът е имал желание да даде обяснения пред разследващите, но е бил в много силен шок от случилото се. Разпит все пак е проведен. Предстои наблюдаващият прокурор по делото да прецени каква мярка за неотклонение ще поиска да му бъде наложена. В момента той е задържан за до 72 часа.

Вчера прокуратурата привлече като обвиняем шофьора за катастрофата и причиняване на смърт по непредпазливост. Според разследващите той е нарушил правилата за движението по пътищата като, движейки се с несъобразена скорост, не пропуснал пресичащите по обозначена пешеходна пътека пешеходци, мъж и жена на 22 и 24 години. Инцидентът се случи на кръстовище на бул. „Сливница“ и ул. „Русе".

Същата вечер граждани се събраха на столичния бул. "Сливница" и поднесоха цветя на мястото на инцидента. В знак на протест за известно време беше спряно и движението по булеварда.

По повод катастрофата днес столични общински съветници обявиха, че са поканили на изслушване министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, както и главния секретар на МВР Петър Тодоров, относно контрола и реда на пътя в София.

Бащата на загиналия Явор призова от NOVA и държавата, и обществото да се опитат да спрат войната по пътищата, която отнема невинни животи.

„Аз само едно искам да ви кажа – заради всички вас съм тук. Моля всички българи, помогнете, не забравяйте тези деца, тези прекрасни деца. Те толкова се обичаха, предстоеше им годеж. Сватба. И един от убийците по пътищата, ни лиши от всичко. Не ги забравяйте. Спрете тези убийци, да направим нещо, да им покаже, да ги помолим. Спрете ги тези убийства”, призова Павлин Стоянов.

Явор и приятелката му Ани били заедно от две години. В нощта, в която загубиха живота си, са се прибирали вкъщи.

„Синът ми няма едно нарушение в КАТ, проверете, възпитани деца, шофьор, който кара и който винаги казваше: „Тате, трябва да се внимава”. Ето какво стана”, сподели Стоянов.

По разказ на адвоката на шофьора - Димитър Марковски, автомобили в насрещното са ограничили видимостта му и той не е видял пешеходците. Нямал и спомен за скоростта.

„За съжаление не си е гледал скоростомера. Вниманието му е било съсредоточено в светофарната уредба, което е било жълта, мигаща светлина, защото, знаете, след 12:00 ч. няма регулация за светофарните уредби”, заяви Марковски.

Относно свидетелските разкази, че е бил неадекватен, адвокат Марковски заяви, че това се дължи не на употреба на наркотици и алкохол, а на шока след катастрофата. Водачът имал и друга версия.

„Към този момент му е повдигнато обвинение, че е причинил по непредпазливост смъртта на двамата пешеходци на пешеходна пътека. Но неговият спомен е, че този сблъсък е станал не на самата пешеходна пътека, а извън нея”, заяви Марковски.
БТА, nova.bg