Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор на България да внесе искане от парламента да снеме имунитета на Радостин Василев от ПП-ДБ заради това, че на 13 юни миналата година чрез заплашване е направил опит да принуди народния представител Христинка Иванова да напусне Парламентарната група на „Има такъв народ“ в 47-ото Народно събрание, както и парламента.  

"Вчера е постъпило искане от СГП, разпределено към ВКС. В случай, че преценят, че е основателно, ще изготвя искане до Народното събрание с цел наказателно преследване за извършени престъпления", това коментира пред журналисти главният прокурор Иван Гешев по случая.

"Заплашват ме олигарси, журналисти, мутри. Господин Радостин Василев трябва да се нареди на опашка, много е дълга опашката от фен клубове", заяви Гешев.

От прокуратурата отбелязаха, че предложението е изготвено от прокурор от отдел „Специализиран" към СГП във връзка с образувано на 26 юли 2022 година досъдебно производство.

ИТН: Радостин Василев е мутра, притискал е депутати да се отцепват чрез заплахи

Припомняме, че на 13 юни 2022 година, спортният министър в оставка обяви на пресконференция, че заедно с петима депутати от “Има такъв народ” напуска партията и застава в подкрепа на правителството на Кирил Петков. Малко по-късно, на пресконференция, Тошко Йорданов обяви, че Христинка Иванова, депутат от ИТН, е била принуждавана от Радостин Василев да напусне парламента, за да влезе следващия по ред от листата на партията, който да се присъедини към отцепниците.

Христинка Иванова огласи запис на телефонен разговор с Радостин Василев, в който той я предупреждава, че ще й изпрати хора в Народното събрание, които да й покажат как да напусне.

Василев коментира темата в парламента: Опитите са да бъда политически сплашен или да бъде ударена „Продължаваме промяната“ - и при единия, и при другия вариант това няма да се случи, коментира Радостин Василев от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) пред журналисти в парламента. 

Един час след като бях в „Нова телевизия“ и казах, че механизмът за разследване на главния прокурор е напът да бъде приет и контактните групи между нас и ГЕРБ работят много усилено за него, и че е време да бъде разследван Иван Гешев, той реагира мигновено с едно прессъобщение, коментира Радостин Василев.

Той добави, че няма никакви притеснения и това е някаква поредна „стъкмистика“ на прокуратурата. 

Нямам никакъв проблем да се откажа от имунитета си, но това ще го решим, когато дойде официалното становище и искане и се запозная с мотивите, посочи Радостин Василев. 
БТА/БГНЕС