Прокуратурата отказа споразумение за прекратяване на делото срещу Ваташки
Прокуратурата отказа споразумение за прекратяване на делото срещу Ваташки / netinfo
На днешното заседание на Софийския градски съд по делото срещу Янко Ваташки (Лудия) за отвличане и изнудване на йордански гражданин прокуратурата и защитата на подсъдимия не постигнаха съгласие за сключването на споразумение за прекратяване на делото.

Прокурорът Христо Граматиков каза пред журналисти, че е предложил Ваташки да бъде осъден на пет години затвор, но адвокатите му са настоявали наказанието му да бъде само една година. Обвинителят отбеляза, че поради това разминаване е отказал да подпише споразумение за прекратяването на делото.

Според обвинителния акт през 2002 година Ваташки и трима негови съучастници са отвлекли йорданеца Мохамед Атти и в продължение на няколко дни са го държали затворен против волята му във фургон в село Николаево. През това време четиримата подсъдими са изтезавали йорданеца с цел да получат откуп от 20 хиляди долара.

На днешното заседание Мохамед Атти каза пред съда, че Ваташки е възстановил нанесените му имуществени вреди, като му е дал на ръка около 25-30 хиляди долара. Йорданецът каза, че е подписал документ, че няма никакви претенции към подсъдимите.

Подсъдими по делото са още Иво Методиев и Димитър Василев. На днешното си заседание СГС прекрати делото срещу четвъртия подсъдим Любомир Стаменов, тъй като той е починал. Следващото заседание по делото ще бъде на 19 декември.