Държавното обвинение отговори на твърденията на лидера на БСП Корнелия Нинова, която заяви, че прокуратурата се е включила във вътрешнопартийната опозиция на левицата.

Георги Иванов, прокурор в Софийската районна прокуратура, който наблюдаващият прокурор на преписката, цитирана от Корнелия Нинова, излезе с обяснения по темата. 

Нинова: Получих призовка от прокуратурата (ДОКУМЕНТ)

"Преписката е разпределена на принципа на случайно разпределение на преписки и дела. Тя е образувана от жалба от Кирил Добрев и други членове на БСП. Добрев е приложил и решение на ВКС. След като прокурорът се е запознал с твърденията на Кирил Добрев и решението на ВКС, той е сметнал, че към настоящия момент не се изяснени всички относими факти и трябва да се извърши проверка, коментира Иванов.

 Прокурорът е започнал лична проверка - изпратил писмо до БСП, адресирано до Корнелия Нинова, с което е изискал да се предоставят заверени копия, стенограма и запис от документи, свързани с проведено общо събрание на Националния съвет на БСП, на което е взето решение за изключването на Добрев от социалистическата партия. Също така е призовал в сградата на Софийската районна прокуратура за снемане на писмени сведения на Нинова и други двама членове на БСП. Такива действия от страна на прокуратурата не са прецедент, обясни той, като допълни, че това са правомощия по Закона за съдебната власт и се постъпва по този начин във връзка със стотици други сигнали.

Кирил Добрев: На рождения ми ден идват повече хора, отколкото гласуват за БСП

Той зададе следния въпрос: "Ако жалбата беше от Корнелия Нинова срещу Кирил Добрев, означаваше ли, че Добрев не бива да бъде призоваван в прокуратурата за снемане на писмени сведения?", попита реторично той и призова да не се използва прокуратурата за тяснопартийни цели. "Това не им дава оправдания да накърняват името на прокуратурата и съдебната власт. Недопустими са политически изказвания, които манипулират и правят внушения и не отговарят на действителността. Това не отговаря на принципа за Върховенството на закона и разделението на властите", посочи още наблюдаващият прокурор по преписката.

Според него това представлява отклоняване на общественото внимание от техните проблеми. "С този тип говорене не се намалява престъпността, която се увеличава и всички страдаме от нея", посочи той.

Решението на ВКС, за която говори наблюдаващият прокурор, постановява, че Кирил Добрев е незаконно изключен от БСП, обясни Георги Иванов.