Прокуратурата обвини четирима за безредиците в Красна поляна
Прокуратурата обвини четирима за безредиците в Красна поляна / снимка: BGNES
Четири дни след безредиците в столичния квартал „Красна поляна” Софийската районна прокуратура повдигна обвинения срещу четирима души. Това съобщи за Дарик радио говорителят на прокуратурата Руси Алексиев. Трима от обвинените са в ареста, а четвъртият е пуснат срещу парична гаранция.

Прокуратурата разполага с достатъчно доказателства за вината на четиримата. Срещу тях са повдигнати обвинения за извършени хулигански действия с особена дързост, каза Руси Алексиев добави:

„На двама от тях са предявени други обвинения – за съпротива срещу орган на властта и за нанасяне на телесна повреда по хулигански подбуди. Срещу четиримата обвиняеми бе внесено искане от СРП за определяне на мярката за неотклонение „задържане под стража” и Софийският районен съд уважи това искане, като на трима от обвинените лица определи постоянна мярка „задържане под стража”, а на четвъртото обвиняемо лице определи мярка за неотклонение – парична гаранция”.

Софийска районна прокуратура ще приключи досъдебното производство възможно най-скоро, допълни Алексиев. Той прогнозира, че обвинителят акт ще бъде внесен в близките седмици.

В понеделник през нощта група от около 200 роми нападнаха клиенти и изпотрошиха заведение в квартал „Красна поляна” близо до Виетнамските общежития. Независимо от засиленото полицейско присъствие в квартала, безредиците се повториха и през следващата нощ. Групи въоръжени с колове, тръби и бухалки цигани обикаляха квартала с викове „Смърт на българите”! Действията си ромите обясниха със страх от нападение на скинари.

След като ситуацията в”Красна поляна” бе овладяна от полицията, лидерът на „Евророма” Цветелин Кънчев, обяви пред медиите, че причината за скандала е в скинари- наркоразпространители, които са вербували циганите да продават дрога във Виетнамските общежития. Кънчев разказа, че младежи, симпатизиращи на скинарската идеология, от известно време редовно малтретирали ромите.