/ iStock/Getty Images
Във връзка с предстоящите на парламентарни избори за 48-ото Народно събрание на 2 октомври във Върховна касационна прокуратура (ВКП) се обобщава постъпилата от прокуратурите в страната информация за образуваните преписки и досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите, съобщиха от прокуратурата.

От началото на предизборната кампания на 2 септември 2022 г. до 10.00 часа на 23.09.2022 г. са образувани 19 досъдебни производства, 118 преписки, по 48 от които е постановен отказ от образуване на досъдебно производство, поради липсата на достатъчно данни за извършено престъпление.

По апелативни райони досъдебните производства, свързани с изборите за 48-ото Народно събрание, са разпределени както следва: АП-София – 9, АП-Пловдив -2, АП-Варна – 5, АП-Велико Търново – 2, АП-Бургас - 1.

До настоящия момент в качеството на обвиняем е привлечен 1 човек.

Във всяка област на страната са създадени областни междуведомствени звена, които осъществяват координация за противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите.