Прокуратурата иска постоянно задържане за стрелеца от Своге
Прокуратурата иска постоянно задържане за стрелеца от Своге / cнимкa: Sofia Photo Agency

Очаква се днес Софийската окръжна прокуратура да поиска постоянното задържане под стража на Красимир Димов и Владимир Николов, заловени за стрелбата край Своге. При арестуването на бандитите тежко бе ранен един полицай. Двамата задържани са разпитани пред съдия, като Николов е направил самопризнания, че е стрелял.

Първоначално за случая бяха задържани четирима, но двама от тях - Георги Минев и Иван Милев, бяха освободени поради липса на доказателства.

Междувременно от Военномедицинската академия съобщиха, че състоянието на ранения полицай Любомир Митов, настанен за лечение в Клиниката по анестезиология и реанимация на болницата, се стабилизира. Пациентът е изведен от шоковото състояние и вече е контактен и адекватен с добри жизнени показатели, кръвно налягане и телесна температура. Към този момент няма белодробни усложнения в следствие на голямото количество прелята кръв, сърдечните функции са добри, бъбрекът работи добре. Следващите дни обаче продължават да бъдат рискови за живота на полицая, вследствие на тежките наранявания е възможно да възникнат усложнения, казват лекарите.

В 6.04 часа в петък на телефон 166 Албена Михайлова, на 37 г., от гара Бов подава сигнал за грабеж в дома на Красимир Иванов на 55 г. - българин с двойно гражданство, с когото тя живее на семейни начала. Тя обяснила, че две маскирани лица са проникнали през нощта в къщата, където по това време тя била заедно с  домашната помощничка и малкото й дете. Нападателите завързали жените, след което разбили касата на семейството и задигнали съдържанието й, както и други вещи. Те натоварили откраднатото в луксозен джип "Линкълн", също  собственост на семейството, и напуснали къщата.

Автопатрул от РПУ Своге е засякъл откраднатия джип на влизане в Своге и е започнал преследването му. След предупреждение от страна на полицейските служители, двамата заподозрени са открили огън. При престрелката е тежко ранен полицай Любомир Митов, а колегата му Александър Димитров е успял да задържи нападателите с помощта на втори полицейски екип,  който незабавно пристига на мястото на инцидента.

Простреляният полицай Любомир Митов беше приет във Военномедицинска академия, където досега претърпя две операции, все още има опасност за  живота му. Според източници от разследването пистолетът "Байкал", с който Димов и Николов са стреляли, е засякъл. Митов и колегата му станали мишена на престъпниците, след като ги проследили.