/ БГНЕС, архив
Продължава изземането на документи от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) във връзка с разследването на членове на регулатора за престъпление по служба, съобщават от държавното обвинение. Прокуратурата допълват още, че предстои да бъдат разпитани свидетели.

Прокуратурата разследва длъжностни лица от КЕВР

Три са основните цели според енергийните експерти за проверките на прокуратурата в енергийния регулатор. Едната най-вероятно ще е свързана с новите цени на газа.

Втората - с твърденията, че на пазара има монопол от страна на "Булгартрансгаз". Делото по този казус е от 2011 г. Тогава на "Овергаз" е отказан достъп до газопреносната мрежа, както и до хранилището "Чирен".

След това дружеството на бизнесмена Сашо Дончев пуска жалба до регулатора, на която не се обръща внимание и Европейската комисия се сезира. А в следствие - държавата ще бъде санкционирана.

Прокуратурата протестира решението на КЕВР за цената на газа

В същото време от Комисията за енергийно и водно регулиране съобщиха, че с цел изясняване на обективната истина и в съответствие със законите на страната, оказва в пълна степен необходимото съдействие на органите на прокуратурата във връзка с провежданите процесуално-следствени действия в рамките на образувано досъдебно производство срещу длъжностни лица от комисията.
 

БГНЕС, архив


Както подчерта зам. главният прокурор Борислав Сарафов, провежданото разследване касае длъжностно престъпление в предходен период и към момента не се разследва дейността на сегашния състав на КЕВР.
 
В съответствие с изискванията на закона, председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов ще се въздържа от предоставянето на информация и от публични коментари, свързани със започналото досъдебно производство, уточняват от структурата.